marți, 8 ianuarie 2019

Box office Romania 2018: totalul si distributia pe saptamani


     Am calculat pe baza cifrelor oferite public de cinemagia cati bani s-au incasat in cinematografele din Romania pe 2018. Totalul este de: 268.3 milioane RON.

     Fata de anul precedent (269.9m RON incasati in 2017) vorbim de un 2018 in care box office-ul a scazut. E vorba de un nesemnificativ -0.5%, dar e o schimbare de trend semnificativa. Dupa multi ani la rand de cresteri, de multe ori de doua cifre, e prima oara cand nu vedem un plus la year on year.

     A ajuns piata intr-o zona plata, e vorba de maturitate? Au scazut incasarile in timpul campionatului de fotbal din vara si a tras asta totalul in jos? A fost mood-ul socio-politic care i-a facut pe oameni sa stea departe de cinematografe? Sau din contra a fost cinematograful o supapa, un refugiu? Au lipsit driverele - acele titluri de filme care sa traga totalul in sus? Hai sa vedem cum au stat lucrurile pe saptamani si de aici vom intelege mai multe. Portocaliu 2018 v. albastru 2017:


     Inceputul de an a fost oarecum lent, cu o scadere usoara a incasarilor pana la jumatatea lui aprilie. (82m RON  fata de 83m RON in 2017). O cadere enorma a avut loc in saptamana cu numarul 16. In 2017 se lansa Fast & Furious 8. In 2018 cu o saptamana mai tarziu venea pe ecrane Avengers: Infinity War.  Dar Avengers nu a fost un titlu de acelasi calibru in Ro - a incasat in total 9.9m RON. Fast & Furious 8 aduna in total 13.3m. Aceasta diferenta de aproape 3.5m RON e o diferenta de driver.

     Pana in campionatul mondial si in timpul acestui diferentele fata de 2017 au fost mereu negative, deci da, campionatul pare sa fi tras si el in jos, dar a existat si o oboseala cronica fata de anul precedent. Dupa ce s-a terminat campionatul mondial, la jumatatea lui iulie, trendul s-a inversat in mod evident. Pe perioada verii vorbim de o crestere de doua cifre, cumva neasteptata pentru sezonul cald. Septembrie, octombrie si noiembrie se bucura de cifre de incasari excelente (deci cinematograful ca modalitate de evadare e reconfirmat), iar in decembrie Aquaman devine cu 7.7m RON incasati in doua saptamani un driver perfect - dar incasarile lui 2018 nu reusesc sa le depaseasca pe cele ale lui 2017.

     Maine comentez top 10 incasatoare la general, top 5 incasatoare romanesti si titlurile cu cele mai lungi si scurte picioare la box office-ul local.


SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig