duminică, 11 martie 2018

Manfredi Vespa a Roma


     In 2010 spre Roma am pornit eu, dar la aterizarea pe Fiumicino si-a facut aparitia in locul meu Manfredi Vespa. Cum s-a simtit aflati de mai jos in... Manfredi Vespa a Roma.


     Lui Manfredi i-au placut mult mijloacele de transport. Italienii sunt prea comozi & fitosi sa pedaleze (desi pe ici colo mai zaresti cate o bicicleta), dar sunt innebuniti dupa scutere, motorete si motociclete. Vespa, ti amo! E asa o viermuiala Roma incat autobuzele de transport in comun care au traseu prin centru sunt doar un pic mai mari decat microbuzele de la noi. Au reasezate scaunele ca sa intre cat mai multa lume inauntru. De fapt (si culmea pentru macaronari!) totul pare gandit ca sa fie maxim eficient: cat mai multi oameni intr-un spatiu minim. E plin de Smarturi, mai multe decat la mama lor in Germania, de Aixamuri, de toate modelele compacte ale producatorilor japonezi sau europeni, plin de Fiaturi... evident. N-am vazut roata de jeep tot weekendul, asa ca jos palaria pentru romani.






     Manfredi a crezut ca merge la Roma in extrasezon. No way! Roma nu cunoaste asa ceva. Hoardele de turisti ataca vehement Vaticanul si Via del Corso (zona comerciala) chiar si pe cea mai crunta ploaie. Daca vreti liniste si pace, Manfredi va recomanda o vizita la Teheran. Alt lucru neplacut la capitala Italiei sunt scorurile. Nu te poti caza ieftin (decat daca ai vreun amic in oras si iti ofera el o saltea), nu poti manca ieftin (o masa in doi intr-o taverna oarecare te scoate la 40 de euro, sa nu bei o carafa de vin ar fi absurd!), iar intrarile la obiectivele importante au pretul format din doua cifre.

     Manfredi s-a plimbat pe la Vatican, Fontana din Trevi, Panteon sau Colloseum, prin pietele aglomerate, s-a suit pe Vittoriano… Impresionant si supraaglomerat. Nicaieri insa n-a fost mai bine, adica relaxant si fotofun, decat in Trastevere. Un cartier mic, inghesuit, calcat de mai putini turisti, cu stradute stramte si parfum boem. Aici, in 2010, Manfredi Vespa si-a promis ca se va intoarce in Trastevere. Ceea ce a facut - gasiti aici jurnalul complet al acelor ore.





     Una din cele mai bune experiente romane e cea culinara. De la antreurile de prosciutto si branzeturi, la spaghette si pizza, vinuri si gelate artizanale (doua/zi, minim recomandat), Roma e un oras delicios. Cu toate tentatiile astea italienii nu sunt obezi, nici macar nu sunt grasuti. Cum reusesc? Pai... blatul de pizza e cel mai subtire din lume, in pizza nu pun mai mult de 3 ingrediente, rareori asociaza carne la pastele fainoase (cele doua nu se impaca bine la digestie), iar portiile sunt moderate.


     Italienii, si ei si ele, au placerea elegantei, se aranjeaza, pun pret pe aspect. Tipele sunt machiate si ingrijite indiferent de varsta, tipii sunt la camasa si sacou - smart casual. Ochelarii sunt un accesoriu important, fie ca sunt de vedere sau de soare. Zambesc mult, vorbesc mult si tare (4 italience adolescente reusesc sa-ti dea o durere de cap intr-un singur minut in care imparti cu ele doar un lift). Par sa traiasca relaxat, o combinatie ce vine din sangele latin, mostenirea unui imperiu si mangaierile soarelui si valurilor marii. 







SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig