duminică, 11 octombrie 2009

Prejmer & Harman

   
     Merita sa lungesti drumul pana la Prejmer si sa o iei prin Buzau. E toamna, dealurile sunt colorate spectaculos, traficul e mai linistit si pana la urma tot acolo ajungi. Totusi e bine sa ajungi devreme.



     La Prejmer biserica fortificata (intrata in 1999 in patrimoniul international UNESCO) e deschisa sambata pana la ora 15. Iar duminica si luni ramane inchisa. Restul vestilor sunt bune. O fundatie a sasilor face de ani buni investitii aici si in alte locuri din Transilvania, locuri cu incarcatura afectiva pentru aceasta comunitate care stie sa-si conserva trecutul. E o lectie de invatat. Nu mai traiesc aici, cu foarte putine exceptii, dar vor ca originea lor sa nu se piarda, vor sa-si aduca nepotii sa le arate de unde au plecat. In camarile de la Prejmer se afla mici expozitii, biserica pastreaza cel mai vechi altar pictat din Transilvania (de pe la 1450), iar zidurile groase de 5 metri si inalte de 12 au fost restaurate. Misuna cateva grupuri de turisti.



     Mai departe mergem la Harman. Acelasi stil, aceleasi necesitati. Biserica, locul de rugaciune, inconjurata de fortificatii - zidul e intrerupt de 7 turnuri de aparare. Aici vizitatorii sunt primiti pana la ora 17. Nici urma de turisti. Ne intindem pe iarba si privim in sus. Albastru nemarginit si un turn cu ceas care parca sta in loc.




SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig