sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Tara Hategului


     Cum sa descriu Tara Hategului ca sa nu sune a cliseu? Acum cativa ani Sim a zis, dupa un weekend in Hateg, ca si-ar dori sa fie o vaca acolo. Da, O VACA. Sa pasca iarba aia verde, langa un izvor plapand, sub cerul ala albastru, privind muntii aia inzepeziti in mijlocul verii. Cu un singur amendament totusi: sa i se dea voie sa bea si cate o bere Hategana din cand in cand.


     Ideal pentru Hateg e sa ai masina. Nu e insa imposibil fara. Exista un tren de noapte din Bucuresti care te lasa la 5 dimineata in Deva, iar de acolo exista microbuze in toate directiile. Si, din proprie experienta, se poate face lejer autostopul. Drumul cu masina inseamna si defileul Jiului, un drum in stare proasta, dar cu peisaje misto.

     Ce e de vazut? Cu siguranta biserica din Densus. Un loc cu o istorie interesanta: nu se stie exact de cand dateaza biserica, cert e ca materialele si stilul in care e construita trimit la perioada dominatiei romane in Dacia. Cea mai exotica explicatie e ca Densusul a fost locul de ingropaciune pentru un mare general roman. Inauntru iti atrage atentia faptul ca o icoana are ochii si gura ciobite. La inceput crezi ca e o intamplare, dar incet incet iti dai seama ca de fapt niciuna dintre icoane nu are ochii si gura intacte. Am primit explicatia de la preotul de acolo. Fiind o biserica din piatra, nu putea fi arsa de migratori. Neavand la dispozitie timp sa o darame caramida cu caramida, ei au ales solutia distrugerii icoanelor. Prin ochi si gura sfintii comunicau cu oamenii, asa ca barbarii (destul de fini in rationament, nu-i asa?) le-au scrijelit una cate una. Undeva dupa anul 2000 clapaugul print Charles a vizitat locul si, foarte impresionat, a donat sume importante pentru restaurarea bisericii. Pozele mai vechi dezvaluie un Densus negru-verde, in vreme ce acum finisajul pietrei da un aspect gri-alb cu urme de rosu.



     De la Densus faci 2 pasi si o saritura si esti la Sarmisegetuza, Ulpia Traiana, a nu se confunda cu cetatile dacice aflate in zona, dar in munti. Alte biserici, vechi si deosebite, se gasesc in zona... la Santamaria Orlea, la Strei Sangeorgiu, imi scapa una - una deosebita.



     La intoarcere merita vazuta rezervatia dendrologica din Simeria. Are istorie si traditie, ceea ce e important cand vorbim de copaci care nu cresc de pe o zi pe alta, e foarte ingrijita, iar vara e plin de fluturi care abia asteapta sa fie fotografiati.



SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig