miercuri, 24 martie 2010

Istanbul 8 x 8


     Locatia. Nu stiu cate orase pot sa se laude cu asezarea Istanbulului (doua continente, un golf adanc, o mare mica si o stramtoare), iar americanii au o vorba cand vine vorba de afaceri - Location, location, location.


     Moscheile. Par sa apara de peste tot. Minaretele se inalta catre cer, cupolele se sprijina pe semicupole care se sprijina pe arcade pe langa care trec turisti liliputani. Trei din moscheile din Istanbul apar in cele mai reprezentative 100 de constructii ale omenirii.


     Carnea. De la pestele prins in undita de pe podul Galata si vandut cativa pasi mai incolo direct de pe gratar, la puiul sau oaia prajiti la fiecare colt de strada si serviti in lipie sau mancarurile gatite din restaurante cu pretentii, Istanbulul miroase a carne.


     Sideful. Materialul obtinut din scoici, un soi de pasta de perle, e unul din cele cu care sultanii si-au tapetat palatele. Asta cand au ramas in pana de diamante, alte pietre pretioase si, bineinteles, aur. 


     Mozaicurile. Pereti intregi, de sus pana jos, imbracati obsedant in mozaic. De la modele geometrice simple care se combina pentru a te ameti de cap, pana la scene complexe care spun istorii in toata regula.


     Pisicile. E plin de ele. Corcituri grase, dar foarte respectate - le gasesti in mijlocul moscheilor, avide de o mangaiere din partea turistilor, pisicile sunt stapane absolute peste Istanbul.


     Must see-ul suprem: Hagia Sofia. Arhitectura care iti taie respiratia plus o lectie de istorie la mama ei acasa.


     Extra bonus: lokum. Ca si alte dulciuri (foarte dulci) turcesti, gasesti lokum, adica rahat, de toate felurile, toate formele, culorile si in toate combinatiile posibile.


SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig