joi, 25 mai 2017

EPL 2016/2017: la capat de drum

     A fost un sezon asa si asa de Premier League. Bine, e al naibii de greu sa bati sezonul trecut - unul de basm cu Leicester campioana, sau unul in care s-a jucat cu titlul pe masa pana in minutul 93 al ultimei etape - vezi dubla lui Aguero care a facut-o pe City campioana pentru prima oara in istorie in 2012. Dar hai sa trecem in revista dezamagirile si suprizele placute ale sezonului.

     Dezamagirile

     1 si 2: Mou si Pep

     Veniti pe cai mari la rivalele din Manchester, niciunul nu a produs ceva notabil. Mou a mai descalecat in Anglia de 2 ori, n-are deci vreo scuza a adaptarii. Iar manevrele sale in timpul mandatului lui Van Gaal au fost penibile. A facut transferuri record, dar a ajuns sa stea la mana finalei de EL contra gradinitei lui Ajax ca sa prinda un loc de UCL. Vor urma desigur noi transferuri pe bani grei si un sezon mai incarcat ca miza la finalul caruia vom putea concluziona daca Mou mai este capabil de performanta sau doar de aroganta.


     Pep are scuza debutului in EPL. Bine, debutul in sine a fost excelent, a curs cu laude dupa primele etape, doar ca ce a urmat n-a mai fost lapte si miere. Pep a facut tot felul de mutari nefericite. Gen sa-l scoata din primul 11 pe Aguero pe motiv ca nu se potriveste cu stilul de joc pe care vrea sa-l imprime lui City - sa joace fara varf autentic. Jesus s-a rupt, pustiul Iheanacho e departe de constanta necesara. Efect invers a avut si indepartarea lui Hart, portarul titular al Angliei, in favoarea lui Bravo care ajunsese sa ia gol la fiecare sut primit pe spatiul portii. City a terminat pe podium, dar locul 3 e doar o consolare versus asteptari si investitii.

     3: Sunderland/Moyes

     Ca Sunderland a retrogradat nu e o surpriza, de cativa ani se zbatea in coada clasamentului, iar cu un an in urma s-a salvat miraculos. Dar a fost o retrogradare urata. Cu doar 24 de puncte obtinute si multe infrangeri la scoruri usturatoare. Cam ca Aston Villa in sezonul trecut. Iar Moyes a dat duda dupa duda in reactii si declaratii. Finalul apoteotic: dupa ultima partida a spus ca ramane managerul echipei, a doua zi si-a dat demisia. Probabil se apuca peste vara de un curs de limba chineza.

     4: Debarcarea lui Ranieri

     Nimeni n-avea pretentia ca Leicester sa se bata iarasi la locurile de frunte. A fost un miracol ca o echipa neica nimeni s-a incununat campioana anul trecut. Dar lucrurile au mers din rau in mai rau pentru ea. A pierdut un inchizator cum altul nu e in Premier League, lucru confirmat anul acesta cand Kante a castigat titlul de cel mai bun jucator al ligii si un titlu cu Chelsea. Apoi a urmat telenovela Mahrez - vrea sau nu, pleaca sau nu, are chef sau nu. Si in fata Vardy a stat pe uscat etape bune. Pe masura ce corabia se scufunda in campionat, Leicester inainta incet, frumos si neasteptat in Champions League. Cum ar fi? Cum ar fi daca Leicester ar ridica cel mai pretios trofeu la nivel de cluburi? La finalul lui februarie insa celebrul Dilly Ding Dilly Dong a fost dat afara de la echipa cu care a luat singurul titlu dintr-o cariera in care a antrenat nume mari din Europa. Ar fi retrogradat Leicester cu el la carma? Habar n-am. L-au sapat jucatorii? Mahrez si Vardy si-au regasit subit forma, Leicester a terminat sezonul cu fruntea sus. Totusi debarcarea lui Ranieri ramane o mizerie uriasa.


     Surprizele placute

     1: Chelsea in varianta Conte 1.0

     Italianul la primul sezon in Anglia (apropo de vesnicele scuze ale lui Klopp care si dupa 2 sezoane mai gaseste explicatii pentru esecuri in gradul de umezeala al gazonului) a fost hit. Chelsea era infometata, dar daca vorbim de foame Arsenal e de dreptul flamanda si tot nu reuseste nimic. Pe Stamford Bridge totul a mers brici: veteranii au pus umarul, macar moral, Conte i-a injectat cu energie si pasiune secunda de secunda, Hazard si Costa au revenit la forma consacrata, Kante s-a potrivit perfect, iar tehnicianul a trecut la un 3-4-3 pe care multi cauta sa-l copieze acum.Pana si David Luiz, despre suma caruia de re-transfer la Chelsea am spus ca e absurda, a avut performante solide si constante.


     2. Salvatorii galezilor: Paul Clement si Fernando Llorente

    Sawansea s-a salvat pe mana celor 14 goluri inscrise de veteranul Llorente si pe calmul unui manager obisnuit sa fie vioara a doua, adus in a doua jumatate de sezon. La anul viata galezilor se anunta la fel de grea - zvonurile sunt ca l-au pierdut deja pe Sigurdsson in favoarea lui Everton.

     3:  Tottenham Hotspur

     E al doilea an consecutiv cand termina deasupra rivalilor din nordul Londrei. E al doilea an consecutiv cand termina in top 4. Daca anul trecut au fost la mustata de locul 2, anul acesta locul 2 a fost al lor si au fost singurii care au tinut, pana la un punct, pasul cu Chelsea. Se zvoneste ca Pochettino e pe lista scurta a Barcelonei. Si nu e de mirare pentru ce a construit cu Spurs si cum stie sa lucreze cu jucatorii tineri.

    4: Dele Alli

    Anul trecut a explodat. Anul acesta a confirmat. Si confirmarile sunt mult mai dificile decat exploziile. 18 goluri in 33 de meciuri de Premier League pentru mijlocasul de 20 de ani care il are drept model pe Stevie G.




SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig