luni, 19 iunie 2017

NBA 2016/2017 la capat de drum

   
     S-a terminat sezonul regulat, s-a terminat si play off-ul. Avem o campioana asteptata dupa al treilea an consecutiv cand Warriors si Cavs au ajuns in actul final. Warriors sunt la doua titluri in trei ani si, daca orgoliile sunt tinute in frau si accidentarile grave ii ocolesc, nu vad cine le-ar putea incurca socotelile unui repeat. Audientele meciurilor finale au fost grozave - cele mai bune din 1998 incoace. Interesul a fost urias, talentul din teren la fel. Nu cred insa ca se vor repeta si la anul. Villain Squad - cum au fost porecliti de la venirea lui Durant cei de la Golden State - au cam ucis ideea de competitie pe termen scurt. Tot ei vor determina efecte in lant in anii urmatori. Unde se va construi urmatoarea superechipa? Ce transferuri urmeaza - PG-13, Chris Paul, Hayward? Se va impinge linia de trei puncte mai in spate pentru a le face viata mai grea shooterilor? Vor urma echipele modelul lor de joc - small, fast, shoot? Pana atunci: filmul complet al finalei plus dezamagirile si eroii acestui sezon.


Dezamagirile 

     Knicks. Nu e nicio surpriza ca Knicks au avut un sezon prost, fara post season. Se pot uita la Lakers si zice: hei, am castigat mai mult decat ei! Dar realitatea e ca Lakers au fost in primul an after Kobe, au schimbat deja macazul in zona front office-ului - a venit Magic Johnson - si ca acolo reconstructia a pornit de jos. Knicks n-au nicio scuza. Phil Jackson s-a inepat tot sezonul pe tema triunghiului ofensiv cu toata lumea, Carmelo joaca iso si moare pe mana lui - mie imi pare o soarta similara cu a lui Dwight Howard - transferurile de la Bulls au fost flop in serie - multi bani si asset-uri aruncate aiurea, Rose la un moment dat a dat bir cu fugitii inapoi in Chicago si tot asa. Raza de soare de anul trecut - Porzingis - isi pierde din stralucire intr-un asemenea haos.

     Timberwolves. Nu au prins playoff-ul. Una din cele mai tinere si promitatoare echipe a primit un antrenor cu calitati indubitabile - Tom Thibodeau - dar n-a spart gheata. Joaca spectaculos, dar atat de ineficient in defensiva, incat coloana de victorii ramane foarte subtire. Fereastra de oportunitate nu o sa mai tina mult.

      Jucatorii platiti mult peste ce ofera. Chandler Parsons ia aceeasi bani ca Anthony Davis - un All Star caruia nu-i gasesti defecte. Parsons in schimb a avut cel mai prost sezon al carierei cu niste procentaje descurajante chiar si pentru un debutant in NBA. Timofey Mozgov in echipamentul lui Lakers a incasat aproape 15m $ si a facut un sezon submediocru chiar si pentru el insusi, in vreme ce Igoudala a incasat 11m $ si a pus umarul zdravan pentru titlul lui Warriors. Si mai sunt exemple...


Eroii 

     Golden State Warriors. Au fost la un pas sa ia titlul fara sa piarda un meci in playoff. L-au integrat perfect pe Durant, fara sa-si piarda identitatea - grupul e mai mult decat suma individualitatilor, mingea se plimba si se imparte cu o viteza ametitoare, oricare dintre jucatori poate schimba mersul unui meci. Si Steve Kerr a revenit pe banca. Viitorul suna bine in Oakland.

      LeBron James. A saptea finala NBA cu el printre protagonisti. Si chiar daca a pierdut mai multe decat a castigat, LBJ a batut iarasi cateva recorduri. L-a depasit pe MJ la numarul de puncte marcate in playoff si a devenit singurul jucator din istorie care a scos in medie un triple double in meciurile din finala NBA. Da, Regele nu si-a pastrat coroana, dar continua sa performeze excelent. Cateva zvonuri incep sa-l dea transferat la finalul sezonului viitor la o echipa din Los Angeles.

     Russell Westbrook. A ramas singur in Oklahoma si a tras dupa el echipa in playoff. Multi nu credeau, dar Russell a tras atat de tare incat a doborat un record de acum 55 de ani, detinut de Oscar Robertson. Cel pentru numarul de triple double-uri in sezonul regulat. Ba chiar a terminat cu o medie triple double sezonul regulat, crescandu-si uluitor cifrele. Oricat le-ar placea unora sa discute pe tema eficientei lui Russell, omul recupereaza de peste 10 ori si da peste 10 pase decisive pe meci. Deci shut it!


     James Harden. Stiam deja ca barbosul e bun, tare bun. Dar cine s-ar fi asteptat sa-l vada trecand de la teribilism la statutul de lider autentic? De la indragostit de minge la distributor si pasator de exceptie? Statisticile i-au sarit si lui in aer si, daca n-ar fi luat Westbrook caimacul, am fi vorbit mai mult despre omul lui Rockets.

     Isiah Thomas. Platit doar cu bani de seminte raportat la cat incaseaza colegii sai din liga profesionista si trecand printr-o situatie de familie dramatica, piticul (are doar 1,75m!) si-a purtat cu demnitate uniforma alb verde impingandu-i pe Celtics acolo unde visau sa ajunga - in finala Estului. A fost poate o infruntare prea scurta pentru gustul lui Brad Stevens, dar Celtics sunt inapoi in top in Est. Iar Danny Ainge inca mai are cateva carti de jucat.

     Joel Embiid. Philly si-a vazut visul cu ochii. Dupa ani de zile in care au pierdut deliberat ca sa stranga asset-uri - o strategie a la Moneyball de-a lui Sam Hinckie, intre timp demis - si dupa accidentari urate care l-au tinut pe bara pe perioade lungi... Joel The Proccess Embiid a facut cateva meciuri mari in tricoul lui 76ers. Eu insumi am inceput sa ma uit la meciurile lor pentru Joel. E urias - are 2,13m - dar se misca excelent si are o agilitate fantastica, trage de trei puncte neasteptat de bine, iar blocajele lui sunt delicioase. Si apoi...apoi s-a accidentat iar. Anul acesta la draft Philadelphia a facut deja un trade cu Boston si va avea prima alegere. Tinta lor: Markelle Fultz, un conducator de joc care le-ar veni cica manusa. Sigur ca mai e mult pana departe, dar Philly is alive.

     Jonathon Simmons. Una din povestile care a trecut pe sub radarele multora, dar care merita a fi citita pe indelete. Simmons a fost genul de jucator care ani de zile n-a prins o echipa in NBA. A dat probe, a mers sa joace in ligi inferioare, s-a pregatit cat de bine a putut pentru ca asta vroia sa faca,desi financiar ajunsese la 26 de ani sa nu-si permitea un acoperis deasupra capului. Cam acelasi destin cu al lui Mahrez. Si atunci abia a sunat acel telefon. A ajuns rezerva la Spurs. Joaca constant in echipa condusa de Pops si a facut cateva meciuri foarte bune. Un soi de niciodata nu e prea tarziu, mai ales cand te descopera si te pune la munca unul din cei mai buni antrenori din istoria ligii.







SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig