miercuri, 12 iulie 2017

Box office Romania: 9 lucruri de stiut din prima jumatate a lui 2017


     Am trecut de jumatatea anului si daca ne uitam la incasarile din Ro ale filmelor putem sa retinem urmatoarele 9 lucruri.

#1

Francizele o duc bine de tot la noi

Sunt multe discutii in State despre cum au obosit francizele, dar pe meleagurile noastre oboseala asta nu se simte. Nici pe departe. Din primele 10 titluri ca incasari doar 2 nu fac parte dintr-o franciza deja existenta. Si mai jos de locul 10 comparand performantele actuale vs. cele din anii precedenti pentru titluri precum John Wick 2 sau Guardians of the Galaxy vedem o crestere a lor peste media pietei. O singura franciza a venit cu un titlu care a subperformat serios la noi - noul The  Mummy. Doar 1.8m RON in primele 5 saptamani si un loc 24 pe 2017. Nu va termina anul in top 30.

#2

F&F 8 bate tot. Inclusiv recorduri

Fast & Furios 8 e lider detasat dupa jumatate de an si a batut recorduri istorice. A incasat la deschidere un urias 7.44m RON (ca reper POTC 5 de pe locul 2 a incasat 8.3m RON cu totul!) si a terminat cu un total de 13.3m RON. Cifre nemaivazute de la Avatar incoace.



#3

Romanii uita repede 

In 2015 Fifty Shades of Grey debuta cu 2.7m RON incasati, era criticat din toate partile, inclusiv de spectatori, si inchidea - cu niste picioare de pitic - la 5.7m RON. Fast forward 2 ani mai tarziu si, tot de Sf. Valentin, romanii cu memoria scurta faceau drumul spre cinematograf pentru Fifty Shades Darker - 2.9m RON la debut si 6.9m RON in total. De unde trag mai multe concluzii: ca romanul nu e foarte creativ - scoate mereu romanca la cinema la ocazii, ca are memoria scurta, ca se comporta ca intr-o turma si ca al doilea film al seriei i-a placut mai mult.

#4

Action hit-ul lui ianuarie a venit dinspre jocurile video

Intotdeauna in ianuarie exista un titlu action care incaseaza gros. Anul acesta credeam ca va fi xXx: Return of Xander Cage. Predictia mea a fost gresita, noul 3x s-a descurcat foarte bine incasand 5.14m RON, dar inaintea lui calendaristic si financiar a iesit Assassin's Creed. Primul hit notabil nascut dintr-un joc video.  Cu 5.9m RON incasati filmul sta pe 5 la general si are o sansa sa stea in primele 10-15 titluri ale anului.

#5

Mega surpriza: Boss Baby

De ce il etichetez asa? A fost un sleeper pe care nu l-am vazut venind. E cel mai bun incasator animat de pana acum in 2017. E un titlu original. A mers atat de bine in State si worldwide incat producatorii au anuntat deja un Boss Baby 2. La noi a debutat mediocru - cu 550k RON, dar apoi a avut niste picioare incredibile - si a ajuns la un total de 5.19m RON. Inca putin si vorbim de 10 ori mai mult fata de debut.



#6 

Animatii mai putin cunoscute scot cifre apetisante

Rusescul Snow Queen 3 si Gaumont-ul Ballerina nu pot trece neobservate. Nu intra in top 10, dar au incasat primul 2.2m RON, al doilea 1.8m RON. Peste animatii de forta ale unor studiouri mari - LEGO Batman Movie s-a oprit la 1.5m RON. Si peste asteptari. Ce au in comun? Au fost lansate in perioade fara competitie pe animatie, au in centru o eroina si au tinit familiile cu copii.

#7 

SF-ul nu a scos capul

E un gen dificil pentru publicul romanesc, dar am vazut si cateva hituri in ultimii ani. Ghost in the Shell cu un total de 2.5m RON si Alien: Covenant cu un total de 1.8m RON au fost cele mai bune incasatoare, dar niciunul nu s-a apropiat de top 10.


#8

Cea mai buna comedie din prima jumatate a anului este...

Going in Style. E nevoie de niste babaci si de un element crime pentru incasari de 2.9m RON - dar chiar si asa genul comediei n-a dus-o deloc bine. Iar aici suntem sincron cu restul lumii - nicaieri n-a fost, pana acum, un an bun pentru asa ceva. Fie animatiile mananca din acelasi public, fie e o problema de inspiratie, fie...

#9

Mini-surpriza How to Be a Latin Lover

Ca tot veni vorba de comedii, merita sa punctam doua vorbe si despre How to Be a Latin Lover. In 8 saptamani a strans 1m RON. Nu e o suma mare in sine, dar raportata la gen si asteptari, e o surpriza. Raman la parerea ca traducerea a fost foarte inspirata - Cum sa fii amantu' la femei. Si inca ceva: e tot un film care are in centru niste babalaci.




SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig