joi, 5 iulie 2018

Gomorra: sezoanele 1 si 2 (v. Suburra)


     Dupa ce am vazut Suburra - despre care am scris aici - am ajuns la Gomorra de pe HBO. Si senzatia pe care o traiesc, sunt fix la jumatatea sezonului 2, e ca aceasta e o serie definitorie. Scrisa si executata fara retineri, o cronica a razboaielor si scurtelor vremuri de pace din zona Napoli-ului de azi inspirata de scrierile lui Roberto Saviano. Tipul ala care de ani de zile traieste sub protectia politiei 24 din 24, 7 din 7.


     Suburra era 100% Roma, Gomorra e 100% Napoli. Suburra e despre bella Roma, despre monumente si cladiri incarcate de istorie la fiecare intoarcere a camerei de filmat, nu e doar un fundal, e o prezenta de sine statatoare a orasului. E despre istorie si grandoare si totul, personajele, povestea sunt imbibate de spiritul orasului. Locatia e determinanta in aceeasi masura si pentru Gomorra. Doar ca aici e vorba de blocurile alea uriase si iconice din Scampia, despre o permanenta senzatie de neterminat, de abandon arhitectural, de tone de grafitti care-si impart teritoriul intr-un mod bizar cu Fecioarele Maria si candelele aprinse. In Suburra se vorbeste italiana de manual, in Gomorra se aude napoletana in dialogurile dintre personaje si pe coloana sonora. Napoletana e mai aspra, cuvintele sunt prescurtate, sunt multi de "u" care adauga duritate si greutate. Cea mai la indemana si utila comparatie in acest sens e sa punem fata in fata piesele centrale de pe coloanele sonore: amandoua sunt rap, doar ca Suburra cauta si aici sa aduca o alta clasa, in vreme ce Gomorra e golaneala si basta. 




   
      In Suburra e multa teorie. Se fac si se desfac aliante, se negociaza mult in jurul unor interese majore. Suburra e despre jocuri de putere. Banii murdari din sud cumpara o capitala decazuta, pradata de tot felul de musafiri nepoftiti.  Statul are insa o prezenta care inca intimideaza, asa ca armele sunt folosite rar si punctual. Gomorra e despre practica. Se trage la foc automat, atentatele si executiile sunt la ordinea zilei, politia si procuratura sunt impotente, nu exista aliante - exista doar foame, singura legatura care-i uneste pe oameni e sangele.

     Suburra e despre o noua generatie. Isi dau mana un baiat de politist, un baiat de mafiot conectat la ce se intampla in sud si un pui de tigan. Si serialul e povestea devenirii lor. Gomorra e o cronica aparent nesfarsita in care mafiotii care cad sunt inlocuiti imediat de altii. Exista si aici o generatie noua, cu trasaturi specifice, dar serialul transmite un mesaj evident: in lumea asta te ridici greu si nu rezisti mult.


     

SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig