luni, 22 octombrie 2018

36 de ore cu Benz si Porsche


     Am citit acum un an un articol NYT despre cat de aproape sunt unul de altul si cat de grozave sunt muzeele Benz si Porsche. Si cu cine sa mergi sa le vezi daca nu cu Oancea? Blue Air zboara dus-intors sambata cu duminica pe Stuttgart, adicatelea consum de zile de concediu 0. Ruta nu foarte aglomerata, asa ca luate din timp biletele au un pret absolut ok. E drept ca ne-am trezit cu noaptea-n cap, ca avionul era cam paradit si personalul de zbor cam irascibil, dar am ajuns cu o punctualitate germana - 8:30 a.m.


     Si... am asteptat cuminti un sfert de ora sa deschida tourist information office-ul de unde ne-am luat transportul de pe cap sub forma unui bilet valabil pe toata ziua si pe 4 zone. Apoi un SBahn pana la Bad Cannsttat. Pit stop la un Backerei, alimentam nemteste, si per pedes pe langa stadionul lui Vfb Stuttgart pana la Mercedes Benz Museum. Suficient drum cat sa constat ca la nemti se construieste grupa mare, iar santierele sunt meticulos ordonate. Si ca sticla se recicleaza pe caprarii: weiss, grun oder braun.


   
      Mercedes Benz Museum e ceva absolut spectaculos. Suprafata uriasa - vorbim de noua niveluri, tehnologie brici, arhitectura cu schepsis. Totul pus in slujba povestii Benz, ordonate cronologic si punctata de modelele care au facut istorie. Plus niste extra galerii cu teme atractive. Lumini, design, informatie - perfectiune.




     Muzeul se intrece sa expuna de la primele modele create pe vremea lui Wilhelm I si pana la sagetile argintii cu care Mercedes Benz a scris istorie in Formula 1. De la limuzine de lux si pana la autobuze scolare. De la Papa mobil si pana la tractoare. Brandul se bate cu pumnul in piept ca face de toate si face bine. Telefonul se descarca prima oara de la cate poze fac. Dar am venit pregatit.




     Ne intoarcem pe acelasi drum si ne intersectam cu fanii care vin sa vada la lucru echipa locala de fotbal contra Borussiei din Dortmund. Deci VfB gegen BvB. Toti, singura exceptie e o gravida, au cate o bere in mana. Cei mai precauti cara dupa ei cate un 6 pack. Dar, in toata aglomeratia asta, e aproape liniste. E complet ireal pentru mine. Pit stop-ul cu numarul 2 la niste asiatici. Pho ba pentru mine pentru ca mancarea vietnameza rules. Ne invartim un pic intre S-uri, U-uri si busuri. Pana la urma gasim drumul pana la Porsche Museum.



     In comparatie cu Benz, Porsche Museum e undeva in Evul Mediu. Ne trebuie fise de 1 euro ca sa ne lasam ghiozdanele in cate un dulap. La Benz totul era de sticla si cu un cod pe care ti-l puneai singur. Audio guide-ul aici trebuie butonat manual, la Benz pornea automat cand treceai printr-o zona. Suprafata e mica, doua nivele. Dar... Porsche bleibt Porsche. Povestea, obsesia, marketingul sunt bestiale. Forma aceea. Forma, forma, forma! Cursele. Gasesc multe in comun cu brandul Apple si cu Steve Jobs.




     Oancea imi explica ca Porsche a fost aproape de faliment acum cativa ani. S-au salvat cu Cayenne. Despre care nu vorbesc insa cu aceeasi mandrie pentru ca incalca cumva traditiile Porsche. Totul in muzeu e branduit cu 70. Sunt 70 de ani de Porsche.


     Nu ne tin buzunarele pentru machete de la magazinul muzeului, dar ne clatim ochii. Apoi inapoi spre Bad Cannsttat, de data asta cu busul 52. Mie imi surade ideea unui drum mai lung, mai ocolit, dar pe la suprafata. Trecem inclusiv pe langa cateva blocuri de locuinte. Luam cazarea si apoi tragem la un grecesc. L-am ochit in drumul spre hotel. Eu mananc nemteste si beau greceste. Oancea mananca greceste si bea nemteste. Apoi dorm ca un bolovan.

      A doua zi, la pas prin centrul Stuttgartului. Konigstrasse, Rathaus, Schloss, parc. Soare, dar racoare. Poze pe ici, colo. Si o suprapunere audio atipica: muzica cantata de niste, as paria, conationali si clopotele bisericilor din zona.




     Ne punem in SBahn si totul merge snur: drumul pana la aeroport, formalitatile, zborul de intoarcere. Chiar si avionul e unul mai nou ceea ce il multumeste pe Oancea. 36 de ore dupa ce-am pornit la drum, suntem inapoi acasa.


SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig