duminică, 15 septembrie 2019

Christmas Markt vienez


     Au trecut aproape zece ani de cand am mers prima oara la Viena. Nu in tranzit, nu cu munca, nu pe fuga, ci sa stau cateva zile in oras si sa-l simt. N-a fost dragoste la prima vedere! Era Craciunul lui 2009, cu pietele de sezon, decoratiuni si gluhwein, dar tin minte ca era un frig de mi se umflasera genunchii. Ce-i drept, pe vremea aia ma contorsionam si ma prelingeam pe asfalt ca sa fac fotografii. Eram imbracat cu toate hainele pe care le aveam cu mine, dar din cauza atator straturi ma miscam ca un urs disperat. Si mai era si Mozart! Blestemam frigul si fiecare aparitie a perucatului - si cum vienezii l-au transformat pe acesta intr-un Che Guevara local - belstemam la fiecare cateva secunde.


     Mi-a ramas in cap si momentul cand am ajuns la cazare, un apartament inghesuit pe langa Taubstummengasse pe care l-am botezat toata sederea noastra la Viena Taubmouse ca sa rimeze cu Rathaus. Fix deci cand am ajuns la cazare, seara fiind, am avut surpriza sa se taie curentul electric. Intrasem pe usa, aprinsesem lumina, si pac!, s-a luat curentul. Cum nu eram niste novici in domeniu - traiasca Epoca de Aur! - nu a fost greu sa constatam ca nu eram doar noi in situatia asta, toata zona era in bezna. Distractia cea mai mare a fost sa cautam hartia igienica care absenta de la locul ei obisnuit la lumina telefoanelor mobile...



     As minti daca as scrie ca Viena mi-a rupt gura cu frumusetea ei la acea prima intalnire. Gradiniile si parcurile, inclusiv Schonbrunn-ul si Prater-ul, nu m-au fericit pe sezon foarte rece. Era o senzatie bizara de singuratate. Da, targurile de Craciun erau pline de bunatati, cadouri, luminite si oameni linistiti care aruncau cate 15 euro pe o mica jucarie de lemn vopsita in doua culori (in alte colturi de lume cu 15 euro traiesti o saptamana), dar bastinasii, neam germanic, prea retinuti ca sa-mi incalzeasca corazon-ul. Pentru asta am apelat insa cu incredere la schnapps si Apfelstrudel.


SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig