marți, 28 ianuarie 2020

Brice de Nice


      Prima oara cand fugim cu Mara de Ziua Principatelor undeva in strainatate. Si pentru ca luni a fost zi libera in step by step a iesit de un weekend extra-lung la Nisa cu bai de soare & pain au chocolat.


     Am zburat cu wizz la ore la care ne-am trezit de voie - chestie esentiala cand calatoresti in 3 - si cu cate un ghiozdan in spate fiecare (si atat!). Desigur ca din al Marei nu au lipsit creioanele colorate, un plush de dimensiuni exagerate, cartile cu Geronimo Stilton sau Findus si jocul Sleeping Queens.

     La aterizare am aflat ca e greva generala in transporturi, ceva cu Macron si propunerile sale injuste privind sistemul xxl de pensii, blah-blah... deci autobuzul pe care voiam sa-l luam nu functioneaza. Intreb un pic ingrijorat: si maine, e tot greva? Din spatele unui plexiglas o doamna imi zambeste cu toata gura: mais non, demain c'est weekend!  No comment si ne suim in taxiul care ne plimba prima oara pe Promenade des Anglais si ne lasa mai saraci cu 32euro - flat fee-ul de la aeroport in oras.


     Ne luam cazarea de la Fabien si iesim sa mancam... daca sunt 15 grade atunci inghetata sa fie! Luam fiecare cate doua gusturi de la Amorino, dar alte cateva gelaterii sunt intr-o raza de 5 minute de mers pe jos de noi - Pinocchio despre care am citit care un gust de snickers bun, Grom-ul pe care-l stim de la Florenta, cateva branduri locale. Grade in termometru sa fie ca inghetata avem de unde testa. Facem cateva cumparaturi si le lasam acasa.

     Ne plimbam ca sa ajungem la Promenade de Paillon unde i-am promis Marei o runda de catarat prin burta unei balene - e doar un loc de joaca! - dar nimerim fata in fata cu o roata uriasa. Hai sa o luam ca sigur vedem balena de sus, propun eu. Orasul vazut de sus: nici urma de balena, dar piata Massena, principala piata a orasului arata grozav.


     Apelam la google maps si ajungem si la locul de joaca. Pe langa burta balenei, mai sunt niste mini trambuline, tobogane si cataratori. Mara trece prin toate de cate 2 ori si intre timp s-a lasat intunericul. Mi-e clar ca vom mai ajunge pe aici, dar acum mergem la cazare, facem niste paste quatro formaggi - acest soul food al Marei - si cadem lati.

     Ne trezim sambata devreme si pusi pe fapte mari. Pornim sa vedem Nisa de sus, din Parc de la Colline du Chateau, dar alegem sa facem drumul pana acolo pe plaja. Iar Mara nu vrea decat sa stea pe plaja, sa arunce pietre in apa si sa se bucure de soare. Intr-un final ajungem la Hotel Suisse, de unde ne-a spus soferul de taxi ca putem lua un lift gratis pana sus pe deal. Prindem o bubuitura fix pe varf de deal si ne cam sare inima din loc. Ma uit la ceas - 12 fix. Oamenii in jur sunt calmi - semn ca e ceva obisnuit. Vom afla zilele urmatoare ca se trage cate un tun la pranz.



     Mara descopera un nou loc de joaca cu un spiderweb urias. Noi descoperim imagini panoramice cu vechea Nisa si noua Nisa. Plus avioanele - private sau de linie - care trec foarte aproape de noi, plus un pescarus tantos pe care il botez pe loc Le Roi de Nice.


     Coboram cu acelasi lift si ne strecuram printre stradute cautand un restaurant pentru masa de pranz. Multe localuri inchise - suntem in plin extra sezon - dar destule oportunitati foto pentru mine. Ne proptim intr-un local traditional si eu aleg scoici cu cartofi prajiti si un cidru local. Desertul il luam mai tarziu si pana acasa mai facem o tura de balena, trambuline si toate cele.



     Pe seara ne vedem cu Morarita, Robin si copiii sai la Parc Phoenix unde e o baie de lumini facuta de chinezi. Aglomeratie mare, francezii nu-s tocmai poporul meu preferat, dar cateva din instalatii si felul in care sunt puse in valoare merita efortul. Ne intoarcem cu tramvaiul si cadem toti lati again.


     Duminica Mara se trezeste infundata si pe low energy. Vantul si ziua lunga de ieri isi spun cuvantul. Planul initial, cel cu pana-n Monaco la oceanograf, e amanat pana data viitoare. O jucam local si pe chill. Iesim tot la plaja, dar o luam spre Negresco. Ne plimbam printre stradute, dar mancam la apartament ca sa fie liniste & confort. Dupa-amiaza iesim cu ideea de hop on/hop off bus, dar ultimul a fost la 4 dupa-amiaza, asa ca ne reprofilam cu un muzeu de Stiinte Naturale - fix 3 camere! si o tura de loc de joaca. Cumparam si niste socca. Mara refuza sa guste, lui Mishu i se pare ca are gust de mamaliga, eu sunt cam singurul care se da in vant dupa ea. Mara descopera la un chiosc de ziare niste dinozauri. Primul ii cade un ankilozaur, apoi un pachicefalozaur, apoi un pteranodon... Pe seara ies dupa o pizza si o aduc la apartament sa manacam impreuna. 



     Las lumea sa doarma in voie si cu tot cu jucatul de Sleeping Queens plecam la 11 fix. Gasim un chiosc de ziare sa mai luam o doza de dinozauri. Ne pica prima dublura, un ankilozaur, dar Mara nu se supara. Ne luam la revedere de la mare si refacem stocurile de la boulangerie cu pain au chocolat si eclere. Cautam o statie de T2 si traversam cateva strazi care luni, la ora asta, arata ca un oras, nu ca o statiune turistica. Tramvaiul ne duce agonizant de serpuit, dar ne duce, la aeroport. Zburam sub 2 ore de la Nisa la Bucuresti si ne mai ia aproape o ora cu taxiul de la Otopeni pana-n Tineretului. Ca sa ne aducem repede aminte ca suntem acasa.



SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig