duminică, 10 mai 2020

Doc Martin: sezoanele 1-3


     Cam din a doua saptamana de pandemie mi-am gasit refugiu intr-un serial britanic din 2004: Doc Martin. Mai consumasem episoade din primul sezon, sus numitul fiind un serial de referinta pentru televiziune, dupa care s-au facut adaptari locale in alte piete europene, bla bla... Dar n-am avut, n-as fi avut si nici nu cred ca o sa mai am vreodata starea necesara pentru el inafara pandemiei. Unii fac yoga, eu il am pe Doc Martin.



     Ma linisteste la cap locatia, look & sound la pachet. Casele alea butucanoase din piatra cu o cromatica sobra adunate in gura micutului golf unde se intalnesc deopotriva sunetele valurilor si pescarusilor. Si aceleasi case, de data asta rasfirate pe dealurile verzi dimprejurul golfului, legate pe drumuri pe care nu-ti poti imagina doua masini trecand una pe langa cealalta la cat de stramte sunt. Apropo de locatie, Portwenn-ul din serial e in realitate Port Isaac. Mai aproape de Cork, in Irlanda, sau de Brest, in Franta, decat de Londra. Iar vremea... aici fictiunea minte asa frumos... In serial, timp de 3 sezoane (sau 23 de episoade) nu am vazut o picatura de ploaie. In realitate cea mai putin ploioasa luna din an este mai - cand ploua in medie 12 zile din 31!



     Al doilea lucru care-mi place e relatia Doc Martin - Louisa.  Am citit de multe ori in carti scrise de oameni destepti si am luat-o ca atare, dar acum am inteles-o pe propria-mi piele: daca vrei sa generezi interes pe termen lung si atasament in spectator, relatia e cea de care trebuie sa ai grija. Iar Dominic Minghella (fratele mai cunoscutului Anthony), creatorul, producatorul si unul din scenaristii lui Doc Martin face asta ca la carte. Mai intai construieste un personajul principal cu carlig. Ii ataseaza doctorului pe langa inteligenta ascutita o lipsa severa de abilitati in plan social. In acelasi timp ii ofera speranta, sansa unei povesti de dragoste alaturi de Louisa, invatatoarea din Portwenn. Il iubesc pe Doc si as vrea sa-l vad reusind si acolo unde ii e cam imposibil - relatia cu sexul opus. Relatia Doc-Louisa e driver-ul intregului serial. Altfel as fi avut in fata un Murder, She Wrote in varianta medicala in care o mica localitate rurala e plina de bolnavi de toate felurile meniti doar sa demonstreze intr-o bucla fara sfarsit ce destept e dom' doctor. Chestie care m-ar fi plictisit repede.


     Si mai sunt si personajele secundare si story-urile episodice care mustesc de umor englezesc. Care merge al naibii de bine in vremurile astea. Doc Martin e disponibil (in toate cele 9 sezoane ale sale) pe Netflix.

   
SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig