vineri, 17 februarie 2023

The Swimmers

 

     Am citit recent ca Sara Mardini risca o pedeapsa de multi ani dupa gratii in Grecia unde a ajutat (autoritatile elene folosesc alte verbe) refugiatii sa traverseze marea. La fel cum o facuse si ea cu ani in urma alaturi de sora ei, Yusra Mardini. Le cunoasteam povestea din articolele din preajma Olimpiadei de la Rio, dar intre timp a aparut The Swimmers.

     Filmul bifeaza toate momentele cheie din calatoria  surorilor Mardini. Plecarea din Siria unde razboiul devenea o realitate, traversarea catre Lesbos si incredibilul efort de a inota pe langa barca, ruta prin Balcani, sosirea in Germania si drumul fiecareia dintre surori: Sara inapoi catre Lesbos pentru a-i ajuta pe cei ca ele, Yusra catre Rio unde a reprezentat echipa olimpica a refugiatilor si a castigat o serie de 100m fluture.

     E cel mai important ca povestea lor a ajuns sa fie ecranizata pentru ca asa va ajunge la milioane de oameni. Unora le va da speranta, altora le va deschide un pic mintea. Dar la nivel de executie eu i-am gasit destule lipsuri. Mi s-a parut prea glitzy & shiny (probabil tocmai in logica de a face filmul cat mai accesibil…) si prea putin focusat (parca se incurca in cate are de bifat). 


SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig