miercuri, 16 august 2023

Cateva plaje bulgaresti

 

     Anul trecut a fost de proba, ce am scris atunci despre experienta bulgara gasiti aici. Anul acesta am lucrat extins si metodic, asa ca las mai jos plajele pe care am ajuns plus descriere si imagini. Poate se dovedeste folositor cuiva. Asadar, de la nord la sud:


     Plaja Durankulak

     Nema poza, nema descriere. Bun inceput, nu? La nici 500m dupa ce ai trecut granita, se face un drum la stanga, imposibil pentru Viespea noastra, care duce spre plaja Durankulak. Auzisem de ea de la Ana, e vecina (plaja, nu Ana :) cu o padure si aproape de lacul cu acelasi nume. Asa ca poti intalni fauna si flora diferite de cate cele clasice de plaja. Cu un 4x4, daca-l aveti, puteti. 

     Plaja Krapets

     Foarte cunoscuta si populara printre romani. Se aglomereaza in weekend, dar e o plaja si lunga (vreo 2km estimez) si lata, incat nu am trait senzatii claustrofobice. Exista o zona de sezlonguri, dusuri, un beach bar si cateva restaurante (nimic fancy, totul basic) rasfirate inspre capatul nordic.  Sunt si destule rulote si se campeaza oriunde in susul si josul plajei. Malul inalt de la capete poate oferi umbra naturala dupa-amiaza. Ultimii 200m de drum sunt neasfaltati si cam in valuri din cauza traficului. Am prins aici apa marii in nuante de turcoaz.


     Plaja Ezerets

     E un Krapets mai rough. Sunt 2.5km fara asfalt la capatul drumului. Nu exista facilitati. Mai putin lata, dar cel putin la fel de lunga. La un capat malul inalt poate sa ofere umbra naturala dupa-amiaza. Putina lume vine aici.



     Shabla Beach

     E cea mai mare si populata plaja din apropiere de Shabla, dar pe harta e mai usor de identificat gratie apropierii de lacul Shablenska Tuzla. E o plaja pe modelul Krapets, e lunga si cu ceva facilitati. Tabloul e completat de niste bungalow-uri fara pretentii, dar cu vedere directa si completa la mare.



     Gog’s Beach

     A doua plaja din zona Shablei, e fix in stanga farului ce inca functioneaza. Lunga de 1km, dar foarte putin lata si marginita de un perete inalt in care-si fac cuibul pasarile. Look & feel asemator cu Tuzla noastra. Accesul se face printr-un singur punct, pe o scara de lemn, iar daca marea are o zi agitata, e un pic mai aventuros sa o accesezi. Fara facilitati. Cvasi pustie.



     Stone Sea Beach/Little Sea Beach

     In proximitatea Eroului Sovietic al aerului :) se gaseste o plaja mica de tot (un arc de cerc de 100m sa zic) foarte cautata de parintii cu copii mici. Din cauza pietrelor care formeaza un dig natural, acest golfulet are apa linistita chiar si cand sunt valuri mari oriunde in alta parte. In acelasi timp pe pietre lumea merge la pescuit de crabi si fotografiat valuri spargandu-se. Fara facilitati, nu neaparat aglomerata, dar mai galagioasa.



     Rusalka Beach

     O aveam pe lista, dar oamenii comentau pe net ca in sezonul acesta cereau taxa pe parcare si taxa pentru accesul pe plaja. Am dat skip.


     Bolata Beach

     Preferata mea. Un golf mic (200m pe arc de cerc) protejat de diguri artificiale, marginit de roca rosie pe care asteapta pescarusii. Facilitati minime - doua toalete, un micro bar si un vanzator de inghetata. Ca si la Little Sea dimensiunile mignone ajuta atunci cand cauti o apa un pic mai calda. Ultimii 2km sunt ca la Corbu, o singura banda pentru ambele sensuri, mica intelegere. Bine ascunsa, dar populata. Noi am avut norocul sa o prindem pustie dupa niste stropi de ploaie, dar a fost o exceptie.





     Zelenka Beach

     Greu accesibila, ultimii 200m i-am facut per pedes ca sa protejam Viespea. Foarte putin lata, nu-mi dau seama cat musca marea in zilele ei turbate si cat mai ramane din plaja. Pietre albe. Nici vorba de facilitati. Genul de plaja de mers cu iubita, voi doi, marea si-un prosop. 


SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig