sâmbătă, 24 aprilie 2010

Iubesc Olanda


     Romanii mustacesc cand aud de Olanda. Se gandesc inevitabil la Amsterdam, cu cartierul sau rosu si cofee shopuri. Nu sunt nici alea de lepadat, dar Olanda inseamna altceva. E prima tara si singura de pana acum in care as emigra. Fata de Germania perfecta, Olanda e imperfect perfecta. Incerc sa va explic cum vine asta. Se zice ca frumusetea nu vine din simetrie, ci din mici asimetrii. Cam asa e si cu tarile astea. Germania e simetrie perfecta, dunga, brici. Lucrurile par gandite si facute de niste indivizi cu probleme la mansarda. Olanda e si ea perfecta, dar isi permite mici "greseli". Olanda e umana.
   
     N-ai cum sa nu-i iubesti oamenii. Sunt sanatosi, bine facuti, sportivi, veseli, preocupati de mediu si traiesc fara sa puna averea pe primul loc. Imi plac femeile. Se machiaza putin spre deloc, se imbraca casual, dar cu bun gust, nu poarta tocuri decat rar si o rup pe bicicleta. Apropo de biciclete, Olanda e patria lor suprema. Aici sunt sanse mai mari sa te loveasca obicicleta decat o masina. Intotdeauna langa o parcare auto se afla cea de biciclete. Plus reteaua de drumuri incredibile bikes only.


      Se zice ca Dumnezeu a făcut lumea, iar olandezii au făcut Olanda pe care au scos-o de sub ape. Cam asa se traduce in cuvinte o realitate unica: 20% din Olanda e sub nivelul marii, iar 50% e doar 1 metru deasupra. Stiu, stiu, se topesc ghetarii, dar pe cat pariem ca olandezii o sa fie bine mersi, in timp ce o treime din Muntenia o sa fie desert in 20 de ani? Deci Olanda musteste de apa la propriu. Canale imense, canale mititele, barcute si barci. O iesire la mare si insule. Mai mult decat multumitor pentru inotatori si feng shui-isti. Spatiul restrans i-a facut pe olandezi maxim creativi cand vine vorba de functionalitatea spatiului si a obiectelor. Prima oara cand am intrat intr-o cladire cu doua etaje am avut mixed feelings. Dar am ajuns sa apreciez cat de bine folosit era fiecare centimetru. Ramane problema scarilor cam abrupte in conditiile in care ai cateva beri la bord.



     Gouden Eeuw. Adica Epoca de Aur in varianta olandeza. Istoria Olandei. O farama de pamant ajunsa imperiu via colonii si avanposturi comerciale. De la New Amsterdam in sudul Manhattan-ului de azi pana la Cape Colony in Africa de Sud. Navigatie, tranzactii bursiere, capitalism. La 1650. No more comment.

      Olandezii sunt green dinainte sa apara curentul eco si portocalii cand tin cu nationala lor de fotbal. Unii spun ca un anume domn Cryuff a reinventat acest sport... Ar mai fi caramida rosie, lemnul morilor de vant, Van Gogh si multi altii, dar mie imi place sa inchei cu mine insumi si cea mai fericita poza din lume.




SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig