sâmbătă, 5 martie 2011

Atena: prima vizita


     Intro

     Leaganul civilizatiei? Ulei de masline si branza feta? O lectie de lene existentiala? Locul unde criza a lovit mai intai si mai strasnic in Europa? Ouzo? Dealuri si plaje la un loc? Plaka, Monastiraki? Arhitectura si muzee? Greve, taximetristi tepari? Vom vedea, urmeaza primul contact cu Atena.



     Primele impresii

     In mai putin de doua ore am trecut de la -5 la +8 in termometru. Grecia e aproape geografic, dar departe termic. La noi e inca zapada la final de februarie, la ei totul e deja pe verde. Troller ineficient: oras pe dealuri, inghesuiala mare, pavaj in paispe feluri, horror story.  Kiss FM la ei e Europa FM de la noi. In 30 de minute auzi Roxette, U2 si alte cateva piese cu sound optzecist. Caini vagabonzi: putini, dar grasi (deci foarte bine hraniti) si supercuminti. Metrou nou-nout (facut cu ocazia Olimpiadei 2004). Cersetorie: acordeonisti, femei in varsta in fata bisericilor, copilasi. Limba faina. Gesturi largi. Obsesie pentru telefonul mobil. La fiecare colt de strada cel putin o masuta la care poti sta la o cafea. Atitudine relaxata: greva e de la 11 la 16 si nu afecteaza metroul. Porumbeii mananca masline direct din copac, pisicile portocale. Mult albastru, nationalism la el acasa. Femei... am vazut mai frumoase pe alte meleaguri.




     Lectia de istorie

     La mama ei acasa, pe Acropole. 150 de metri deasupra orasului, esti cu un ochi pe inghesuiala cartierelor scurgandu-se pana-n mare, iar cu celalalt spre ramasitele unor temple ce dateaza de pe vremea lui Pericle. In ciuda operatiunilor de salvare a sitului declarat monument universal, locul e doar o umbra palida (dimensiunile impresioneaza si acum) a ce a fost odata. Au trecut peste el incendii, invazii, razboaie, a fost transformat in loc de rugaciune crestin si musulman, garnizoana si palat. E o lectie de istorie in miniatura pentru tot ce-a fost existenta umana, cu bune si multe rele. Extrabonus: muzeul nou de la poalele dealului arata cool. Spatiile largi, expunerea inteligenta, multa transparenta, multa lumina - totul favorizand experienta.





     Mikrolimano

     Un inotator solitar, un pantof cu toc abandonat si cateva masini in care cupluri de greci pareau ca se relaxeaza privind marea - cam asta am surprins intr-o dimineata racoroasa in excursia in golful fitos Mikrolimano. E unul din castigurile Atenei: daca vrei, ajungi sa vezi marea in jumatate de ora. Doar te sui intr-un tramvai pe care il iei din buricul orasului. Mergand multa vreme paralel cu plaja, calatoria asta cu tramvaiul e o placere in sine. La Mikrolimano se adauga yachturile ancorate in port, restaurantele cu mult peste si lectiile luate de copii pe tot felul de ambarcatiuni.




SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig