vineri, 6 februarie 2015

Ida

 

     Nu s-a mai intamplat de foarte mult timp sa vad un film si apoi sa-l revad in aceeasi spatamana. Nu s-a mai intamplat de foarte mult timp sa stau sa sap pe internet si sa citesc despre un film, mai specific despre compozitia cadrelor dintr-un film. Ida lui Pawel Pawlikowski este acest film. 


     Am ajuns la el datorita celor doua nominalizari la Oscarul ce sta sa se petreaca - una pentru imagine, cealalalta pentru film strain. Dar Ida este mult mai meritoriu de atat, este o mostra de cinema pur. Alb negru, 4:3, camera sta fixa, compozitia fiecarui cadru e gandita genial. Iti vine sa dai pauza si sa masori ecranul. 


     Aceeasi economie de mijloace si totusi maxima eficienta si la nivel de scenariu. Regula de aur a lui show, don't tell este pusa in aplicare cu religiozitate: doua personaje si o calatorie intr-o Polonie la inceputul anilor '60. Un joc al descoperirii si asumarii identitatii: sa afli deopotriva cine esti si cine vrei sa fi. Actrita principala - inteleg ca debutanta - Agata Trzebuchowska cu o performanta calibrata excelent si cu o privire care ti se cuibareste in minte. 


SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig