vineri, 26 mai 2017

Bitch-slapping spre o superfinala

   
     Sau, mai cuminte scris, drumul spre finala NBA 2017.

     Sa incepem cu Vestul. Warriors s-au intarit cu Kevin Durant vara trecuta. Au curs litri de cerneala si venin pe subiectul asta. Multi l-au atacat deplangand moartea unei francize, tradarea unui oras si crearea unei superechipe. Warriors au devenit Villain Squad. Adevarul e ca treaba la Thunder nu ducea nicaieri. Si cand ma gandesc ca in primii 5 erau acum niste ani Durant, Westbrook, Harden si Ibaka... Cum naiba n-au luat un titlu nu pricep! Cert e ca Durant avea o dorinta legitima - un inel de campion pentru un jucator cu calitatile, versatilitatea si cifrele sale suna firesc. Are 28 de ani si tic-tac-ul nu se opreste, asa ca Durant a ales Warriors. Locul de unde o finala NBA se vedea cel mai sigur. Finala in care Warriors asteapta de la el sa faca diferenta. Asadar o casatorie din interes, asemanatoare cu cea dintre LeBron si Miami.


     Cu Durant in formula de start, Warriors au mers ceas tot sezonul. Nou venitul s-a integrat bine. Surprinzator de repede si de bine pentru mine. Mai putine puncte pe meci, dar mai eficient inscrise, lucru firesc atunci cand imparti aruncarile cu Steph Curry si Klay Thompson. KD are la Warriors cele mai bune cifre din cariera la recuperari si blocaje. A invatat sa se apere mai bine? Nu cred asta. Pur si simplu ducea in carca ofensiva lui Thunder, asa ca nu avea cum sa livreze la fel de bine in defensiva. Acum e un jucator mai echilibrat. In ofensiva sunt multe guri de foc si mingea se misca si se imparte. Asa ca ramane destula energie si concentrare si pentru partea defensiva.

     Cu exceptia problemelor de sanatate ale antrenorului Steve Kerr si parcursul in playoff s-a intamplat fara vreo sincopa. Au fost 8 victorii consecutive cu Blazers si Jazz. Nici macar in finala de conferinta, contra lui Spurs - una din echipele abonate la performanta, n-au pierdut vreun meci. Acum 2 ani Greg Popovich pierduse in fata lor, dar recunoscuse ca ii place foarte mult stilul de joc al lui Warriors. Acum un an, acelasi Pop marturisea ca viseaza noaptea scheme de joc cu care sa-i invinga. Ce a visat, ce n-a visat, Spurs i-au pierdut pe Tony Parker si pe Kwahi Leonard accidentati si Warriors nu le-au dat nicio sansa. 4 victorii consecutive si Splash brothers, Draymond Green si KD sunt acolo unde si-au dorit.


     De partea cealalta, in Est, de vreo 7 ani incoace echipa in care joaca LeBron James ajunge in actul final al ligii. Au fost anii cu Heat, iar acum sunt anii cu Cavs. In Miami i-a avut pe Wade si Bosh, acum ii sunt alaturi Kyrie Irving si Kevin Love. Cavs au avut caderi de forma in timpul sezonului, dar asta nu a fost o surpriza. Au pierdut locul 1 in Est in favoarea lui Celtics - asta a fost o surpriza - dar planul era cu bataie lunga: mai important ca LBJ sa intre in playoff odihnit, mai important ca cei de la Cavs - campionii en titre - sa fie motivati decat sa stea comod pe locul 1 la final de sezon regulat.

     Din prima secunda a playoff-ului LeBron a preluat controlul. Cifrele lui au sarit in aer: in playoff pana la finala are in medie 32.5 puncte, 8.0 recuperari, 7.0 pase decisive, 2.2 steal-uri si 1.4 blocaje. Pacers si Raptors au fost date la o parte cu 8 victorii consecutive. Iar Celtics - considerati niste rivali in devenire - s-au vazut si ei maturati din drum. O singura infrangere pentru Cavs in seria cu Celtics, una in care LBJ n-a functionat la parametrii standard. Altfel, chiar si la TD Garden, Cavs le-au administrat o corectie la peste 40 de puncte diferenta celor de la Celtics.


     Cavs arata asemanator cu anul trecut, dar si-au intarit banca de rezerve acolo unde au aparut Deron Williams si Kyle Korver. Primul era unul din cei mai buni play makeri acum cativa ani, dar scandalurile cu antrenorii si accidentarile l-au transformat intr-un circar ambulant plimbat de la o echipa la alta. Pe Cavs nu i-a costat mult, dar nu e clar daca si cat poate sa conteze la nivelul unei finale NBA intr-un second unit. Korver in schimb e un tragator de 3 de cea mai buna calitate. Si cand LBJ in patrundere trage dupa el un al doilea aparator, ghici cine pandeste de la distanta? Warriors si Cavs se asteptau sa se revada in finala NBA 2017. Totul a fost gandit in cele 2 tabere pentru aceasta batalie. Sunt multe polite de platit si o groaza de lucruri de dovedit pentru ca e al 3-lea an consecutiv cand cele 2 echipe ajung aici. E finalul, se inchide trilogia. Pana aici Warriors si Cavs au facut bitch-slapping cu adversarele. Nu m-am uitat la niciun meci live - nu mi se parea ca exista miza. Dar acum incepe o superfinala. 2 superechipe, odihnite, fara accidentari, care au stiut ca vor ajunge aici, pentru asta s-au pregatit tot sezonul. The Super Villains sau LBJ, the new MJ? Totul sau nimic intr-o serie cel mai bun din 7.

Primul meci se joaca joi foarte de dimineata, de la 4:00. In Ro se vede pe Dolce Sport sau contra a 6$ pe watch.nba.com.

SHARE:

2 comentarii

  1. Excelent comentariul,se vede ca te pricepi la baschet.Mi-am permis aceasta remarca ptr. ca locuiesc de 10ani in US si urmaresc NBA ,mai ales ca am jucat baschet in tara multi ani.Felicitari!

    RăspundețiȘtergere

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig