marți, 6 iunie 2017
Ce am vazut la TIFF16
Neruda
Din Chile. Sala aproape plina la mall. Mai destept decat as fi crezut. Elementul biografic se amesteca cu cel suprarealist. Chestie care se potriveste manusa pe personalitatea celui pentru care a fost croit filmul si care permite joaca cu teme dincolo de acesta. Toata lumea isi ia o sapuneala sanatoasa - pulimea, artistii, burghezia, fascistii, comunistii. Singurii care scapa sunt Muntii Anzi. Filmarile arata grozav, iar roluri principale stau perfect pe Gnecco si Garcia Bernal. All in all, Neruda e surprizator si iti deschide apetitul.
Prevenge
Din UK. Un sfert din locurile salii de la mall sunt ocupate. Prevenge e simplu, dar eficient. Intre o recoltare de sange si o ecografie, eroina filmului are o lista personala de pe care curata bucata cu bucata intr-un amestec de sange si umor negru. Fara vreo pretentie, dar palatabil.
(M)uchenik
Din Rusia. La Casa Studentilor. Recuperez o datorie mai veche - mi-am dorit sa-l vad atunci cand a intrat in cinematografe la noi. Si filmul e the shit. Un adolescent o da pe Vechiul Testament si nimeni nu gaseste ac de cojocul lui. Maica-sa si-ar dori un labagiu oarecare, directoarea e dispusa sa-i inghita pretentiile legate de costumul de baie obligatoriu dintr-o bucata doar ca sa fie liniste in institutie, colegilor le inspira teama, preotul se vede atacat pentru cat de pacatoasa e institutia pe care o reprezinta. E un portret nefardat al societatii si mentalitatilor ruse, credeti-ma ca nu suntem departe de ei, dar si o analiza cu valabilitate universala despre intalnirea fenomenului religios fervent cu o lume care pur si simplu nu este echipata sa-i faca fata. Multe de discutat si rumegat dupa ce-l vezi.
Houston, We Have a Problem
Un fiction/docu sloven la mall de la 17:00. Nu-l aveam pe lista, dar compensez pentru titlul de la 22:15 pe care-l sacrific ca sa vad meciul 2 din finala NBA la 3 a.m. Houston We Have a Problem este o imbinare de adevaruri istorice despre relatiile americano-iugoslave pe care se aseaza tot felul de fabricatii extrem de credibile si care ofera un tablou cauza-efect cu actori bine conturati. De ce crede mintea umana? Pentru ca functioneaza intru simplificare, intru alb/negru. Vorbim deci de un exercitiu de pacalire a mintii umane briliant.
Ministry of Love
In prezenta regizorului, la cinematograful Florin Piersic, alaturi de o sala aproape plina vad si ultimul meu film la TIFF16. O comedie din spatiul ex-iugoslav cu o premiza comerciala ok, dar cu o executie modesta dupa gustul meu. Sforaitul e un altfel de partait, personajul principal e un Papadopol plouat care nu-mi inspira nimic, iar happy end-ul e evident fortat si depaseste nivelul meu de toleranta la dulcegarie cinematografica.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
©
Becerescu.ro. All rights reserved.
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu