marți, 3 octombrie 2017

36 de ore in Trastevere: Cecilia si Maria


     Toate drumurile duc la Roma si toate drumurile din Trastevere duc la una dintre cele doua biserici importante din cartier. N-ai nevoie de o harta, din via in vicolo si din vicolo in via, te scurgi negresit pe sub flori crescute haotic si rufe intinse la uscat catre Santa Maria sau Santa Cecilia in Trastevere. Ambele biserici beneficiaza de piete generoase, dar sunt cat se poate de diferite.



     Piata Santa Cecilia e linistita, calma. La 12:00 fix cand am ajuns eu acolo, in bataia usor aritmica a clopotelor, o mana de turisti admirau exteriorul bisericii stand pe marginea unei fantani arteziene. Nimeni nu se grabea, ba chiar nimeni nu vorbea cu nimeni. Iar inauntru - pustiu.







     La polul opus e Santa Maria in Trastevere. Ii dau numele complet pentru ca tot in cartier am mai vazut o Santa Maria della Scala si alta dell'Orto. Piata e aici tapetata cu localuri - cafenele, restaurante, o gelaterie - asa ca e un zumzet permanent. In centrul pietei, pe treptele unei fantani arteziene, turistii obositi stau tolaniti si-si incarca bateriile. Inauntru tavanul atrage toate privirile, la exterior biserica e imbracata pentru restaurare.



     Un romanas tuciuriu canta mediocru la un acordeon, iar fiecare colt de piata are cersetorul de serviciu. Carabinierii trec pe langa ei, dar nici gand sa se deranjeze sa-i deranjeze. Mi-aduc aminte de documentarele in care am vazut cum politistii spanioli isi luau partea lor de la cersetorii romani. Trec pe langa un senegalez care se saluta cu tuciuriul, e in drum spre locul lui de cantat. Are o voce care face sa vibreze toata strada. Ii inregistrez un singur cuvant.



     Iar apoi mai hoinaresc fotografic in drum spre cazare prin niste giardini in care nu ma intalnesc decat cu un nene care face curatenie.



SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig