miercuri, 1 noiembrie 2017

Octombrie 2017 in NBA

 
     Sezonul a inceput la jumatatea lunii, vorbim deci de cate 7-8 meciuri pentru fiecare echipa. Un sample mic si de inceput de drum, cu echipe care inca se cauta de unde si numarul pe alocuri urias de turn over-uri. Chiar si asa prima luna de sezon regulat in NBA e mai echilibrata si cu mai multe povesti de spus decat ma asteptam.

     A plouat cu accidentari nasoale din prima zi. Hayward si-a rupt glezna - ceva oribil - in primul sfert al primului meci in tricoul lui Celtics. Recuprarea va fi lunga si revenirea nu are nicio data anuntata. Fara el, Celtics au avut nevoie de o reasezare, pierzand primele doua meciuri. Au castigat apoi insa 5 la rand si s-au asezat la varf in Est. Pe langa Kyrie - care vrea si dovedeste ca poate fi liderul echipei - si Horford, cu prestatii solide seara de seara, sunt cativa debutanti care, fata in fata cu minute si responsabilitati in plus, se descurca de minune. Jaylen Brown are 21 de ani si o medie de 15.4 puncte pe meci. Jayson Tatum are 19 ani, 14 puncte si 7 recuperari pe meci.

     Nici rivala pe hartie din Est a lui Celtics n-a inceput prea bine. LeBron si-a protejat glezna si a stat pe bara cateva meciuri. Wade nu si-a gasit locul si s-a cerut singur pe banca de rezerve. Problema e ca, revenit titular, JR Smith a aruncat la cos ca o cizma. Cavs au invins cand au avut ceva de demonstrat, cu Celtics si Bucks, dar nu au o viteza de croaziera confortabila. Si au pierdut la diferente de doua cifre cu niste adversari accesibili gen Knicks. LeBron s-a declarat linistit, dar Cavs au tinut deja o sedinta la care fiecare a spus ce are pe suflet. E nevoie sa se puna pe treaba daca vor sa prinda o finala.

     In Est Magic si Pistons au si ele un debut la nivelul lui Celtics, dar povestile cele mai palpitante se scriu in Milwaukee si Philadelphia. The Greak Freak arata senzational ca cifre si este spectaculos de privit. Peste 34 de puncte,10 recuperari si 5 assist-uri pe meci. Cifre de MVP. E nelipsit din orice top 10 al acestui inceput de sezon, iar Bucks se aseaza confortabil drept o forta in Est. Pentru Sixers Embiid ruleaza undeva la 22-24 de minute pe meci si nu joaca back to back-uri, dar atunci cand e in teren trage echipa dupa el. O bestie de jucator care poate face orice. Si care foloseste trash talk-ul ca sa-si scoata din sarite adversarii. Old school stuff - te unge pe suflet! La asta se asezoneaza si Ben Simmons, un rookie care si-a trecut deja in cont a triple double si care ofera mereu declaratii simpatic de oneste. Dupa primul meci spunea ca i se pare senzational, ca e ca si cum s-ar juca pe Playstation. Iar dupa cel mai recent ca i se pare ca mediile lui sunt cam mici (18 puncte si 7 assist-uri!). Philly sta aproape de un record +.500 pe care nu l-a mai vazut de cativa ani buni si are motive sa spere la playoff dupa ce a castigat inclusiv in Houston.

     Restul in Est: Washington si Toronto ruleaza bine, dar as expected, Indiana Pacers a facut cateva meciuri mult peste asteptari - Victor Oladipo se aseaza in rol de lider cu Myles Turner accidentat. Pacers au un pace atat de bun incat si-au batut recordul de puncte inscrise intr-un meci - 140! La coada in Est Chicago si Atlanta. Ambele ar trebui sa reconstruiasca, dar nu prea stiu de unde s-o apuce. Hawks il au pe Schroder, dar playmaker-ul e inca instabil. Si are cativa ani in plus de experienta in fata generatiei lui Simmons si Lonzo... S-ar putea ca Atlanta sa fi gresit drumul. Bulls au adus un finlandez care misca, Markanen, dar echipa n-are nicio identitate.



     In Vest Warriors au pierdut deja de cateva ori. Kerr are dreptate: ca sa castigi, trebuie sa vrei si sa muncesti pentru asta. Impotriva campionilor toti vor sa demonstreze ceva. Warriors au avut, ce-i drept, si reveniri spectaculoase - cu Wizards au intors in jumatate de sfert de la deficit de 15 puncte la un plus de aproape 10 - dar si esecuri care arata ca nu sunt deloc concentrati. Daca raman sanatosi si uniti, raman cu prima sansa pentru un repeat.

     Rockets au ramas repede fara CP3 accidentat si joaca ce stiu ei de anul trecut. Eric Gordon e intr-o forma excelenta, a pus masa musculara pe el si patrunde mai bine, iar Clint Capela s-a maturizat si a crescut mult ca joc. Totusi mingea si greul sunt la Barbos. Cu cealalta echipa cu transferuri importante - OKC - lucrurile nu sunt puse la punct. Thunder au pierdut doua meciuri consecutive cu Minnesota si, din cate i-am vazut, nu stiu ce au de facut impreuna. Westbrook e dispus sa dea drumul la minge, Paul George se misca mult, dar nu se leaga inca. Carmelo vrea sa joace 1 la 1, dar macar se straduieste sa se si apere.

     Surpriza in Vest sunt Grizzlies. Au plecat Randolph si Tony Allen, dar nici nu se simte. Cu aceeasi identitate defensiva devenita brand, Grizzlies au oprit atacurile lui Warriors sau Rockets fara probleme. Mi-aduc aminte si acum cum au scos Spurs intr-un an din playoff in prima runda... Gasol cel mic trage de la 3 excelent, iar lui Mike Conley ar trebui sa-i dea o invitatie la All Star pentru toata cariera.

     Kawhi Leonard si Tony Parker sunt inca pe bara accidentati, asa ca Spurs nu merg la turatie maxima. Se sprijina bine pe veterani, pe Ginobli, pe Gasol cel batran, pe Rudy Gay in second unit si mai ales pe Aldridge - apropo, de ce e Aldridge mereu asa tafnos? Dar n-au inca o productie la fel de buna dinspre jucatorii mai tineri.

     Povestea din Minnesota are un inceput bunicel. Victoria obtinuta in ultima secunda in fata lui Thunder le-a forjat un nou caracter - cel al unei echipe care nu se lasa pana la ultimul buzzer. KAT are cifre bune, Wiggins e concentrat, iar Butler iese la rampa, mai ales defensiv, fix cand e mai mare nevoie de el. Daca din Est merita vazute Bucks si Sixers, in Vest Timberwolves sunt pe to see list-ul meu.

     Lakers - cam moi. Palaria de pe capul lui Lonzo e cam mare. Pentru un debutant nu joaca rau, dar nu-l ajuta nici faptul ca si restul echipei e destul de neexperimentata. Mie si Luke Walton de pe margine mi se pare ca ii cam menajeaza. Nu doar ca nu arata a echipa de playoff, dar vor avea mult de lucru daca nu vor ca la final de sezon sa nu fie in coada Vestului. Acolo unde probabil vor fi vecini cu Kings si Mavericks. N-am citit niciun interviu cu Mark Cuban recent, dar tare ma-ntreb cum digera treaba asta. Si daca mai crede ca Barnes isi merita contractul.



     Inca ceva la final: un articol care mixeaza niscaiva sociologie si psihologie in motivele despartirii lui Kyrie de LeBron. Il puteti citi aici.


SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig