luni, 8 ianuarie 2018

Box office Romania 2017: cele mai scurte/lungi picioare


     Am calculat totalul incasarilor pe 2017 (aici), am vazut top 10 titluri (aici) si top 5 filme romanesti (aici) pe 2017. Ultimul lucru pe care il mai analizez pe cifrele de box office ale anului trecut sunt titlurile cu incasari de peste 1 milion RON cu cele mai lungi si cele mai scurte picioare.

     Picioare scurte = incasarile saptamanii de lansare au ponderea cea mai mare din incasarile totale. Picioare lungi = incasarile saptamanii de lansare au ponderea cea mai mica din incasarile totale. In general in Romania filmele au picioare de 3.5-4.5 - adica suma incasata total de un film e de 3.5-4.5 ori mai mare decat suma incasata in lansare. Tendinta observata de mine de la un an la altul este de micsorare a picioarelor - lansarea tinde sa atarne din ce in ce mai greu.

     Cele mai scurte picioare pe 2017:




     Fast & Furious 8 a avut o lansare absolut incredibila (peste 7.4m RON nu au scos decat 2 filme in an in toata perioada lor de circuit cinematografic!) - asa se explica cele mai scurte picioare.
     King Arthur: Legend of the Sword e un exemplu de start bun, ingropat apoi de un word of mouth prost.
     Fifty Shades Darker a fost iarasi strict legat de saptamana de Sf. Valentin si de cea de Dragobete.
     Fanii francizei Resident Evil au venit in lansarea filmului, dar apoi filmul n-a reusit sa mai adune public.


     Cele mai lungi picioare pe 2017: 




     Incredibilul caz al lui Boss Baby, film cu incasari la lansare de nebagat in seama, dar cu niste picioare cum rar am vazut in Romania. Cum se explica asta? Animatiile in general au picioare lungi - vezi si Despicable Me 3 care apare in top, Boss Baby a avut un word of mouth bun, asta nu doar in Romania, worldwide.
     Everything, Everything si Going in Style sunt si ele cazuri speciale pentru ca targeteaza cate un segment bine definit de public. Primul e gandit pentru adolescenti, al doilea pentru un public matur, poate chiar mai in varsta. Chiar si fara multa promovare si dupa lansari cu incasari cuminti, amandoua au avut word of mouth bun si ceva public tinta a venit sa le vada in saptamanile urmatoare.


 
SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig