marți, 29 mai 2018

Finala NBA 2018: o afacere de familie


     Pentru mine 2017/2018 a fost sezonul debutantilor. Nu-mi amintesc in istoria recenta sa fi remarcat calitatile si capacitatile unor rookies la nivelul de anul asta. Donovan Mitchell, dincolo de dunk-urile explozive pentru care a si castigat concursul de gen din cadrul All Star Game-ului, a fost motorul lui Jazz in playoff. S-a luat la tranta cu Harden si n-a fost mai prejos. Ben Simmons are o viziune si o stapanire de sine in a gasi coechipieri in pozitii ideale care l-au facut pe LeBron James sa-l branduiasca drept The Fresh Prince. Simmons a terminat sezonul cu mai multe triple double-uri decat Magic Johnson la debut, iar Sixers, dupa ani la rand de tanking, si-au vazut visul cu ochii - un playoff in care chiar au contat. Lista debutantilor de senzatie nu poate fi inchisa fara Jayson Tatum. Ce poti spune despre un jucator care creste de la o medie pe meci de 13 puncte in sezonul regulat la una de 18 puncte in playoff? Si ce poti spune cand, intr-un game 7 contra celor de la Cavs, e cel mai bun marcator al echipei sale? Viitorul NBA suna al naibii de bine. Asta in vreme ce prezentul a devenit o afacere de familie. Cavs si Warriors stau fata in fata pentru a patra oara consecutiv pe cea mai mare scena a lumii baschetului - Finala NBA. Cum au ajuns aici si ce ne asteapta?


     Cavs au murit si au renascut de mai multe ori in acest sezon. Au pornit la drum fara Kyrie Irving, fiul ratacitor ajuns cat se poate de bine pentru el - fix la rivala de conferinta, Boston Celtics. In locul sau, intr-un trade mult discutat, a venit Isaiah Thomas. A venit accidentat, a jucat o bruma de meciuri fara sa arate mai nimic si a plecat la fel de repede. In ianuarie, fix la deadline-ul de transferuri, Cavs aratau jalnic. Pe la jumatatea clasamentului in Est, dar intr-o forma execrabila. Au schimbat jumatate de roster - au plecat printre altii Derrick Rose si Dwayne Wade si au venit George Hill, Rodney Hood si Larry Nance jr. Un pariu nebunesc care a iesit... pentru vreo doua saptamani. Apoi Cavs au intrat iarasi in logica unei echipe de mijocul clasamentului, care nu se regaseste. Cu suisuri si coborasuri, playoff-ul i-a prins pe locul 4 in Est in urma celor de la Raptors, Celtics si Sixers. Cum au reusit sa ajunga in conditiile astea iarasi in finala NBA? In doua cuvinte: LeBron James. Regele i-a carat in spate in toate seriile. A inscris, dar nu s-a bucurat. S-a intors repede in defensiva pentru cate un capac antologic. A dat buzzer beatere peste buzzer beatere. Narativa s-a intors pe dos: de la LeBron is not clutch s-a ajuns la LeBron is pure clutch. A inscris back to back 3s ca sa inchida gura tuturor celor de la TD Garden. Si in tot timpul asta n-a ridicat o piatra la coechipierii care dormeau in adidasi si si-a laudat cu fairplay advesarii meritorii. A mai dat peste cap nu stiu cate recorduri istorice in drumul sau catre a noua finala NBA. Da, are 5 finale pierdute si doar 3 castigate, dar pentru Bron exista o singura tinta: vrea sa fie Greatest Of All Times.


     De partea cealalta aceiasi antagonisti ca de fiecare data in ultimii ani. Pentru Golden State Warriors a fost un an aparent linistit. Fara modificari de roster importante, o parte din jucatori au acceptat chiar sa nu primeasca maririle de salarii maxim eligibile ca sa pastreze nucleul echipei intact, fara accidentari majore. Dar cu vesnice probleme de motivatie. Atarna oare greu doua inele de campion castigate in trei ani? Asa se pare. Warriors au inchis sezonul regulat cu scartaieli si pe pozitia a doua dupa Houston Rockets. Draymond Green, inima echipei, a dat insa mesaje clare in si inafara vestiarului: inca ne e foame! Warriors s-au miscat in playoff mai lin decat Cavs. Au pierdut cate un singur meci in seriile cu Spurs si Pelicans. Dar in finala Vestului s-au trezit cu spatele la zid. Rockets au avut 3-2, iar la 3-3 au jucat decisivul pe teren propriu si au avut 11 puncte avans la pauza. Cu CP3 out accidentat, cu Harden intr-o zi mediocra si tradati de aruncarile de la distanta (au ratat 27 de aruncari de la distanta), Rockets s-au vazut invinsi. Totusi Warriors sunt departe de ce au fost sezonul trecut. Curry nu e la potential maxim, mingea se misca mult mai putin, iar echipa s-a obisnuit prea mult sa fie carata de midrange-urile lui Kevin Durant. Warriors au insa motivatia lor. Cu trei trofee in patru ani vor fi deja la un alt nivel, cel al dinastiilor. Cel mai ravnit titlu pentru o echipa in sporturile americane.


     Asadar, Cavs ajung in finala, dar sunt sub ce puteau anul trecut. No Kyrie si no Kevin Love - All Star-ul lui Cavs va sta pe bara cel putin in primul meci dupa o accidentare la cap. Plus un supporting cast precum jocul la loterie. Si Warriors sunt mai vulnerabili ca anul trecut. Iguodala, un aparator de elita care l-ar fi macinat pe LeBron, e accidentat la genunchi si cel mai probabil va lipsi toata seria. Si mingea se misca mai putin si mai putin eficient.

     Cine va triumfa? Ce poveste se va scrie in ultimul act - GOAT sau Dinastia?
     Eu iau Warriors in 5. Primul meci se joaca in Oakland, de la 4 a.m. ora Romaniei, in noaptea dinspre 31 mai spre 1 iunie.


SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig