duminică, 26 august 2018

30 for 30: Celtics/Lakers: Best of Enemies


     Pentru iubitorii de baschet nu exista rivalitate istorica mai mare decat cea dintre green si purple & gold. Intre Celtics si Lakers sunt 33 de titluri de campiona a NBA, de departe cele mai galonate echipe din liga, si 12 finale jucate una impotriva celeilalte, de unde si ura viscerala pe care si-o poarta si astazi. Beat LA, beat LA! - e un strigat nu de ieri de azi, ci de cateva generatii incoace la TD Garden.


     Docu-mamut al celor de la ESPN - sunt peste 4 ore de material pe disc fara sa fi ajuns la bonusuri - acopera anii '60 cand Boston si-a capatat aura de baubau pentru Lakers. Intre 1959 si 1969 au fost 7 finale Celtics contra Lakers si Lakers au iesit mereu infranti la final. Dar si perioada anilor '80 cand Lakers si-au luat intr-un fel revansa castigand 2 din cele 3 finale in care echipele s-au intalnit.

     De bine: totul e povestit pe indelete, chestie care pentru iubitorii baschetului n-are cum sa fie decat de bine. Footage de arhiva, testimoniale cu de toate. Desteapta chestia cu doua voci narative diferite pentru cele doua echipe. Ice Cube, fanul lui Lakers, si Donnie Wahlberg, pentru Celtics, povestesc fiecare din unghiul sau personal cum au trait si traiesc aceasta rivalitate. Materialul e infuzat cu emotie, dar isi pastreaza echilibrul. Dar cel mai bun lucru pe care eu l-am gasit: stie sa faca zoom out de pe baschet si sa panorameze peste viata, istoria si cultura de peste ocean. Transformarile sociale, rasismul si ascensiunea televiziunii (cea care are nevoie de eroi si de spectacol) au marcat si s-au lasat marcate la randul lor de cea mai mare rivalitate din istoria NBA.

   
   
SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig