vineri, 19 aprilie 2019

Box office Romania: primele 15 saptamani din 2019


     Am adunat incasarile (asa cum sunt ele postate de cinemagia) pe primele 15 saptamani din 2019. Si le-am comparat cu aceeasi perioada a anilor trecuti. In 2019 box office-ul total a fost de 80.4m RON. In 2018 era 83.5m RON, in 2017 tot 83.5m RON. Vorbim deci de 2.9m RON mai putin, un drop de 4% year on year. Cum se explica aceasta scadere?

     In primul rand sa notam ca 2019 n-a fost din punct de vedere meteorologic vreun an atipic. Ba din contra, ultimele saptamani au adus multe precipitatii si temperaturi sub media multianuala - deci conditii ideale pentru a vedea consumatorii in salile de cinema. Nici social, politic, economic sau cultural nu a existat vreun "meteorit", vreun eveniment care sa produca efecte vizible si majore in apetitul pentru consum la cinematograf.

     In 2019 primele trei incasatoare au fost: Captain Marvel (6.7m RON), Oh, Ramona! (5.0m RON) si Alita: Battle Angel (4.0m RON). In 2018 la aceeasi data calendaristica primele trei titluri au fost: Black Panther (incasari totale de 7.5m RON), Fifty Shades Freed (incasari totale de 7.2m RON) si Maze Runner: The Death Cure (incasari totale de 3.6m RON).

     Intre Captain Marvel si Black Panther putem pune semnul egal din punct de vedere al incasarilor. Primul intra in a saptea saptamana in circuitul cinematografic si are toate sansele sa inchida cam tot pe acolo la totale cu al doilea. Filmul de Sf. Valentin pare sa fie un diferentiator important. Oh, Ramona! va termina cu cel mult 5.2m RON incasati, ceea ce reprezinta o diferenta de 2m RON fata de ultimul film din franciza Fifty Shades. Sigur ca e o diferenta uriasa intre un film local si un blockbuster (buget, promovare, etc.), dar strict din punct de vedere al incasarilor aici sunt cam 2/3 din banii care lipsesc din 2019. 

     Am vazut si anul trecut un inceput oarecum lent ca incasari, vara asta nu va fi niciun eveniment fotbalistic major, asa ca e suficient timp si loc pentru ca box office-ul sa isi revina si sa treaca pe plus. In plus, peste tot in lume Avengers: Endgame face recorduri de presale, iar in Romania supereroii Marvel nu vor face exceptie.   



SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig