joi, 19 martie 2020

Stam in casa... ne jucam board games


     Daca tot ne jucam mult si multe board games-uri zilele astea, am zis sa scriu doua vorbe despre cateva dintre ele. Cele care ne-au placut de-a lungul timpului cel mai mult. Poate va fac pofta, poate va dau idei.


Pengolo de la Blue Orange
varsta 4+ , 2-4 jucatori, 15 minute

Nu il mai jucam decat foarte rar - dar e un old time favorite. Pe la 4 ani era cam singurul board game bagat in seama de Mara. Cred ca pentru povestea foarte buna. Pinguinii sunt printre preferatii copiilor, iar aici ei trebuie sa fie adunati cu tot cu puii lor si pusi pe banchiza. E un joc care se desfasoare pe turn-uri deci cei mai mici vor invata sa fie rabdatori, se bazeaza pe zar deci cei mici vor fi si frustrati, dar mai ales pe memorie - trebuie sa tii minte (e un joc de memorie) ce culoare are oul de sub fiecare pinguin. E un joc competitiv - cine ajunge primul la 6 pinguini castiga - ceea ce ii poate frustra un pic (si cu folos) pe cei hipercompetitivi.




Obstgarten de la Haba
varsta 3-6, 1-8 jucatori, 15min 

A fost superhit pentru noi de la 4 la 5 ani. Avantajul jocului e ca toti participantii lucreaza impreuna - au un scop comun in a strange fructele din livada inainte sa vina cioara. O poveste despre cooperare, nu despre competitie. Bucuria succesului sau drama esecului se traieste si se imparte cu ceilalti. E pe turn-uri si cu zarul. Nu presupune vreun skill, socializarea e cea care iese castigatoare.



Ghici cine-i? de la Hasbro
Varsta 6+, 2 jucatori, 30min

Ne-am distrat foarte tare cu el, dar devine destul de repede o rutina. E foarte bun pentru ca antreneaza rationamentele deductive, atentia si, pe masura ce inaintezi in el, memoria. E un joc pe turn-uri in care trebuie sa descoperi un personaj folosind diverse intrebari la care raspunsul e da sau nu (ex. personajul pe care il caut eu poarta ochelari?). Mishu m-a dat pe spate cand a descoperit (dupa multe jocuri) ca poti intreba si... personajul pe care il caut eu priveste spre stanga?  Aici au inceput explicatiile pentru Mara - stanga ei, stanga personajului...



Sleeping Queens de la Lex games
8+, 2-5 jucatori, 5-15min

Regina board games-urilor noastre. Desi e dat cu 8+, e o binecuvantare de la 6. Mara s-a jucat cu Oli si Alexandra prima oara, dar apoi am devenit cu totii abonati. La baza e un joc de carti, dar povestea... E cu regine pe care le trezesti ca sa aduni puncte, fiecare din ele cu personalitate & look specific, cu dragoni care le apara de cavalerii care vor sa le fure, cu potiuni care le adorm la loc si cu baghete magice care le protejeaza. Jocul antreneaza foarte eficient adunarile simple si dezvolta gandirea strategica.



Casuta mea de vis, Lex games
7+, 2-4 jucatori, 30min

Preferatul meu, cumparat de Mishu complet la plesneala cu un voucher primit de ziua ei de la colegii de birou. Scopul jocului e sa iti costruiesti o casa - cute, cute, cute! Camere, decoratiuni, mobilier, acoperis, bonusuri de functionalitate, tot felul de de carti personaje sau obiecte de ajutor. E complex, uneori stau si ma minunez cu cata usurinta navigheaza Mara prin tot sistemul asta. La final se calculeaza un punctaj, dar noi ne-am obisnuit sa-i spunem Marei ca sunt doua feluri de a juca: sa castigi facand multe puncte sau sa castigi pentru ca ti-ai facut o casuta care-ti place. Si Marei ii plac camerele duble de joaca, casuta pisicii si casuta din copac. 



Vanatoarea de comori de la MDR
6+, 2-8 jucatori, 10-15min

Achizitie recenta. L-am jucat la Ama si Marei i-a placut. Deocamdata inca se bucura de fiecare nume de catelus si de cum arata ei - asa ca viteza de calcul a traseelor de iesire din labirint nu e nici stie ce. Dar presimt ca in cateva zile o sa ne bata de o sa ne sune apa-n cap. E un joc mental, de atentie, care presupune concentrare pe un timp destul de lung. In acelasi timp e un joc de reactie, de viteza, de procesare in regim de competitie. Nu exista turn-uri, toata lumea poate aduna puncte la fiecare decartare (nu-mi pot imagina ce haos iese in mai mult de 4 jucatori!). 




SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig