duminică, 30 august 2020

Paul Theroux: The Great Railway Bazaar

 

     In 1975 Paul Theroux a intreprins o calatorie de 4 luni de zile pornind de la Londra. A traversat Europa, Orientul Mijlociu, India si Asia. Si a facut asta calatorind cat mai mult cu trenul. In propriile sale cuvinte: 

"The trains in any country contain the essential paraphernalia of the culture: Thai trains have the shower jar with the glazed dragon on its side, Ceylonese ones the car reserved for Buddhist monks, Indian ones a vegeterian kitchen and six classes, Iranian ones prayer mats, Malaysian ones a noodle stall, Vietnamese ones bulletproof glass on the locomotive, and on every carriage of a Russian train there is a samovar. The railway bazaar, with its gadgets and passengers, represented the society so completely that to board it was to be challenged by the national character." 

     Si a reunit amintirile acestei calatorii in: The Great Railway Bazaar, volum pe care mi l-a adus simpaticul mos Craciun. Cum e? Incredibil de buna. Populata de personaje surprinzatoare, hipioti britanici in drum spre India, oameni de afaceri locali cu idei nastrusnice, conationali de-ai autorului care isi impart localurile din Teheran functie de orasul texan din care provin (Oklahoma vs. Dallas). Da, da, Teheranul era odata bine populat cu petrolisti americani. Plina de intamplari la care razi cu lacrimi, destainuiri cum numai calatorii care stiu ca nu se vor mai revedea nicicand isi fac sau constatari dulci-amare ale unui peisaj natural si uman cat se poate de divers si colorat. Din pacate "satucul" global in care traim astazi cu internet la botul calului, o limba engleza universala si un grad de standardizare din ce in ce mai inalt ar face reeditarea traseului in zilele noastre mult mai putin aventuroasa. Asta nu face insa decat sa-i creasca lui Great Railway Bazaar savoarea - e o aventura pe care o poti trai doar citind-o.


SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig