vineri, 7 octombrie 2022

Box office Romania: debutul lui Teambuilding, unde se va opri si recorduri posibile

 

     Pe scurt si cuprinzator: Teambuilding este cea mai buna lansare a unui film romanesc ever: 196k de bilete vandute si 4.9m ron, echivalentul a 973k usd incasati. 


     Pe lung si cu cateva paranteze: cifrele acestei lansari sunt cu atat mai impresionante cu cat piata de cinema in Ro nu se simte grozav. Postpandemia a adus o reducere semnificativa a consumului de cinema si acela anemic. Estimarea mea ochiometrica e -30%. Oamenii s-au invatat sa streamuiasca. Iar weekendul de lansare al TB a fost cea mai buna saptamana ever de la redeschiderea industriei: 



     Tocmai dIn aceasta stare a pietei n-as fi pariat ca TB bate lansarea lui Miami Bici. Un pic de istorie recenta: fix in buza pandemiei fusese lansat ceea ce eu definesc drept "Dumb & Dumber de Romania pleaca pa Miami". Debut record de 154k spectatori la acea vreme si 552k spectatori stransi in patru saptamani. Apoi cinematografele s-au inchis, asa ca cifrele lui Miami Bici au inghetat. Deci sa vii pe o piata semnificativ mai jos si sa bati semnificativ recordul anterior, asta e o treaba. Daca mai pui si ca vremea a fost senina si calduta, chestie care n-are cum sa ajute consumul… e cu adevarat impresionant.


     Curios din fire, m-am dus in urma sa gasesc un start mai bun la box office-ul ro al unui titlu. Orice fel de titlu. Si am ajuns in 2017 cand Fast & Furious 8 lansa cu 366k spectatori. Care FF8 s-a oprit apoi la un total de 683k spectatori. Hmmm, interesanta chestie: lansare bomba, picioare incredibil de scurte… e drept ca peste FF8 a venit Pastele acelui an daca memoria mea inca mai functioneaza. 


     Si uite-asa ajung si la intrebarea: cat va duce TB pana la final? Eu am fost sa-l vad marti in Sun Plaza. Era avail din jumatate in jumatate de ora - adica avea minim 3 sali dedicate. Exista cerere, deci creste oferta, deci cererea e stimulata la randul ei, curat bucla capitalista. Eu am fost la ora 12. Eu cam asa ajung in cinema. :) Deobicei sala e goala, maxim 5-6 spectatori. Adolescenti chiulangii, un parinte cu copilul, din astea. Acum insa, 20-25 de oameni in sala. Profiluri diferite si mai putin young decat as fi crezut. Lumea a ras (o sa scriu maine parerea mea despre film si despre reteta succesului lui), oamenii au iesit multumiti dupa scanarea mea. Ma astept deci la o a doua saptamana in care sa rupa iarasi si sa bata 196k din weekend-ul lansarii. Apoi insa ma astept sa… cool off… ca nu stiu cum sa-i zic altfel. Pentru ca: nu mi se pare un film pe care sa mergi sa-l vezi a doua oara (vezi Titanic, Avatar sau Tangled) si “balta” are si ea limite. E drept ca nu le stim exact, doar le estimam. Eu zic ca Teambuilding se va opri la un total de 800k. 

     Indubitabil va fi titlul romanesc cu cele mai mari incasari ever si doar Avatar 2 - lansare la mijlocul lunii decembrie - se va putea opune declararii lui drept numarul 1 la box office in 2022. Pana acum 2022 arata asa: 

 




SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig