luni, 25 ianuarie 2016

Spotlight

 

     Cotat cu cele mai mari sanse sa castige Oscarul pentru cel mai bun film anul asta. Imi imaginez ca lui Tolontan i-a placut mult Spotlight. Trateaza munca unei echipe de jurnalisti de investigatie de la Boston Globe care navigheaza printre toate obstacolele posibile - propria neincredere, sursele care se lasa greu descusute, inamicul puternic (The Church thinks in centuries. Do you think your paper has the resources to take on that?). Jurnalisti care nu uita sa se uite in oglinda si care la final fac fix ce trebuie. Eroism cu chip uman. 

     Dar de unde m-am uitat eu, Spotlight pare un film tardiv ca relevanta, la fel ca si investigatia in cauza care ar fi putut si ar fi trebuit sa se intample cu 20 de ani mai devreme. Lumea s-a schimbat, ea apartine acum whistle blower-ilor, anonimilor. Lumea de azi apartine unor caractere simple - le zice 0 si 1. El fac si desfac totul. Cuvantul tiparit si cei care il formuleaza erijandu-se in orice si-au aratat din plin limitele. 

     Dincolo de acest repros, recunosc insa ca altele n-am. E bine scris, are o taietura care stie sa tina ritmul sus si un cast de ansamblu care-si face treaba meticulos. In plus cadrele sunt gandite sa suprapuna inteligent sau sa ofere prin alaturare prezenta cvasitotala a Bisericii in viata comunitatii si mai ales a copiilor.SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig