miercuri, 17 mai 2017

Venetia de Jan Morris

     Mi-au ramas in cap doua filme din vizitele la Venetia. Primul e cu o batranica. Pipernicita si incovoiata, cara niste plase dupa ea. Si ea si plasele sunt gri si parca vin din alta lume. O urmaresc cu privirea pana ce se face nevazuta intr-un imobil decrepit, cu o intrare as fi zis nefunctionala. Al doilea e cu un vaporetto dric. Cu steag negru arborat si cu membrii familiei indoliate suindu-se cu grija echilibrului la bord. Vaporetto-ul se face si el nevazut pe canalele lagunei. E genul de realizare pe cat de fireasca, pe atat de neasteptata: in Venetia traiesc oameni. Dincolo de hoardele care se trag in selfie-uri si-si achizitioneaza suveniriri, sunt oameni care se nasc aici, copilaresc, se casatoresc, imbatranesc si mor tot aici. Venetia e casa si cimitirul lor.

     Pentru ca ma interesa Venetia acestor oameni am ajuns la Venetia lui Jan Morris. O autoare britanica care dupa al doilea Razboi Mondial a scris - imbinand istoria, cercetarea documentelor si viata la fata locului - cea mai buna carte despre Serenissima. Nu va asteptati la literatura de calatorie. Sau la o lectura usoara. Autoarea insasi spunea la 90 de ani, intr-un interviu recent, ca a scris o carte buna, dar lunga. E genul de carte pentru care ai nevoie de rabdare, nicidecum una pe care sa o iei la plaja. Este excelent documentata, pe alocuri iti da senzatia de exhaustivitate, conceputa foarte logic, cu o frazare ampla si bogata care nu te lasa sa respiri. Cu o masura exacta si fina ajunge la tine din cand in cand o doza concentrata de umor negru englezesc si o tusa din gustul personal al autoarei.


     Din Venetia lui Jan Morris ai senzatia ca afli totul despre oras si imprejurimi, despre istoria locului si despre oamenii care l-au populat. Si poate cel mai important iti face o foame teribila sa mergi si sa o vezi iar. De data asta cu ochii si mintea de dupa carte, intr-una din zilele acelea umede si cetoase, cand turistii nu se inghesuie, dar ea isi poarta impasibila frumusetea decazuta.

Venetia, Jan Morris, editura Polirom
SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig