duminică, 11 iunie 2017

Cei 27 de pasi ai lui Tibi Useriu

   
     Prima impresie, dupa primul capitol, e ca un om cu biografia lui Tibi Useriu nu poate sa scrie asa bine, asa legat, asa cu bataie lunga. Dar l-am vazut live intr-un interviu cu Andreea Esca la EuropaFM si m-a surprins. Nu doar ca vorbea corect, ci articula ideile, voia sa ajunga undeva atunci cand raspundea. Povestea bicicletei de la ora 5 - cea din primele pagini ale cartii - e socanta, dureroasa si, din pacate, reprezinta doar un preludiu pentru multe alte intamplari similare din viata lui.

     E adevarat ca pe masura ce inaintez cu lectura, scriitura isi pierde din calitate. Intamplarile nu mai curg la fel de lin, sensul incepe sa fuga brambura, apar asperitati - goluri sau repetitii carora nu le inteleg rostul. Totusi biografia lui Tibi Useriu imi tine interesul treaz. Comparatia cu un film de cinematograf e nedreapta, sunt in povestea lui vreo 4 filme distincte. Pe langa drama copilariei, mai exista filmul de actiune al tineretii - cu alba neagra in Gran Canaria, bodyguard al unui mafiot sarb, spargeri si evaderi. Apoi mai exista un film cu 4 pereti albi si un nume nou pentru eroul nostru - detinutul 2800. Acest film trebuie dat pe repede-nainte pentru ca a durat 10 ani, dar trebuie dat si cu incetinitorul pentru ca asa se traieste viata dupa gratii. Si, in sfarsit, mai exista un film in care personajul nostru principal devine alergator de curse extreme si castigator in 2 ani consecutivi ai Ultra-ului 6633. Tot in acest ultim film ar putea fi inclusa si munca lui intr-un proiect social.

     Fiecare film in parte iti induce stari si intrebari diferite si iti completeaza un potret de tip puzzle cu piese finale neintoarse inca. Copilaria are accente tragice, tineretea se zbate intr-o debusolare cu accente antisociale, iar maturizarea se produce intr-o singuratate vecina cu suicidul. In timpul alergarilor sale duse pana dincolo de orice limite, Tibi Useriu se descarca si se regaseste. Retraieste, analizeaza si face pace cu el insusi. E un proces cel putin la fel de intens si solicitant ca alergatul zecilor si sutelor de kilometri in frigul de dincolo de Cercul Polar. Sunt momente cand autorul se desprinde cu totul de el insusi, se paraseste pe sine, doar ca sa revina si sa o ia de la capat - sa alerge si sa-si puna ordine in viata. Poate parea o solutie extrema - dar nimic din viata lui nu a fost altfel.


27 de pasi, Tibi Useriu, editura Aqua Forte

SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig