luni, 9 octombrie 2017

Mayonnaise, Disrupted

   
    Asa se intituleaza un articol long read de pe Atlantic. Il gasiti aici.

     E incadrat la sectiunea Business, desi la fel de bine putea fi inclus la Personalitati, Tehnologie, Viitor sau si mai bine la categoria Nu mai avem religie, dar ce mama naibii putem sa punem in locul ei...


      Josh Tetrick e mai aproape de un profet fals decat de un CEO. Lucru care se vede in sloganurile lui hipnotic justitiare, discursurile ametitoare despre cum tehnologia va revolutiona inevitabil ce punem in farfurie si criteriile dupa care-si angajaza, cu mana lui, oamenii. Isi cauta discipoli si apostoli. Visatori si spalati pe creier deopotriva. S-au gasit destule fonduri de investitii care sa-l alimenteze cu capital, dar aici lucrurile sunt relativ simple - mirajul impactului tehnologiei in orice domeniu merita urmat. Daca una la fiecare alte 99 de investitii duce undeva, undeva extrem de profitabil, atunci drumul merita incercat de fiecare data. Mai interesant mi se pare insa felul in care sunt atrasi oamenii obisnuiti de Tetrick si de brandurile sale - cel personal si cel de afacere care va schimba, inevitabil si negresit in bine, lumea. Citindu-i fragmentele de discurs din articol ma trezesc gandindu-ma la Isus.

     De cand stiinta a mazilit religia din vietile noastre, s-au gasit tot felul de propuneri, care mai de care mai dezastruoase, de a pune ceva in locul ei. Pentru ca, surprinzator au ba, existenta isi cauta neincetat sensul. Si un sens gresit e de preferat, in orice conditii, nonsensului. Zeci de milioane au murit de dragul unor ideologii. Tovarasii de joaca de azi - capitalismul si corporatismul - se ghideaza doar dupa profit - si de pe urma lor ne alegem zi de zi cu o planeta mai stearpa, o clima mai excentrica si rauri de deprimati care umplu cabinetele de terapie. Mai bine asa decat sa comita asasinate in masa.

     Pe acest fond fertil apar cei mai noi profeti. Cei ai tehnologiei. Cea mai recenta forma salvare a omenirii, a planetei si a fiecaruia dintre noi. Tetrick nu e singurul. E poate chiar unul dintre cei mai transparenti. Si asta il face extrem de util. Merita urmarit si studiat. Pentru ca sa nu cazi in plasa altora mai perfizi. A nu se intelege ca nu vad beneficiile tehnologiei. Doar ca ea nu poate deveni niciodata sens si nici nu poate fi un panaceu pentru orice chestiune arzatoare a lumii. Iar ca unealta - poate fi nociva sau utila - functie de cine si cum o foloseste. Cu sau fara intentie.

SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig