duminică, 8 octombrie 2017

NBA 2017/2018: 6 intrebari ale unui sezon cu final asteptat


     Daca nu se prabuseste un asteroid peste Oakland, Warriors vor celebra vara viitoare al doilea titlu in trei ani. Nu o spun doar eu, 93% dintre general managerii din NBA au aceeasi asteptare. Si cum sa nu crezi asta cand Warriors anul trecut, primul cu Durant printre ei, au spulberat orice competitie. Toate piesele sunt la locul lor, iar un repeat e la fel de motivant ca un prim titlu. In conditiile unui final asteptat, ce ramane sa aflam de la sezonul cu debut in 17 octombrie 2017?



     #1: Cine va triumfa in Est? 

     Cavs sunt o echipa de bosorogi cu pedigree de cinci stele, dar si cu un istoric lung de accidentari. Rose si Wade sunt pariuri riscante pentru o echipa care vrea sa ajunga iarasi pana-n finala. Thomas va sta primele doua luni si abia apoi vom vedea la ce nivel revine. Mie mai mult imi plac mutarea lui Kevin Love pe pozitie centru - le va da viteza si sa nu uitam ca Love da foarte bine de 3, asa ca adversarele vor fi incurcate serios - si agresivitatea lui Jae Crowder. E o bestie cu atitudinea numai buna sa stea langa LeBron.

     Pariul meu e insa ca va fi prima finala NBA din 2010 incoace fara LBJ. 

     Pentru ca Boston a accelerat reconstructia cu doua mutari de lux: Hayward de la Jazz si Irving, chiar de la Cavs, au venit in primul 5 al verzilor. Celtics sunt mult mai tineri, mai flamanzi, dar nu necopti, si cumva mai versatili decat Cavs. In plus, daca baschetul e pentru unii religie, atunci TD Garden e sigur un loc sfant. Evident ca dupa despartirea de Kyrie, pentru LeBron va fi o chestiune personala - sa-i arate acestuia ca a gresit plecand. Adevarul e ca play maker-ul a riscat enorm, putea ajunge la Knicks si s-ar fi ingropat pentru multi ani, dar a ajuns la Celtics - echipa care va domina Estul multi ani de acum incolo. L-am vazut pe Kyrie la interviuri si jucand in presezon pentru Celtics - are cel mai fericit chip din lume. Pentru LBJ urmeaza in vara inca o decizie importanta: isi incheie cariera acasa, in Cleveland, sau mai alearga dupa un inel de campion cu o alta echipa? Si daca da, cu care?



     #2: Va fi The Greak Freak noul superstar al Estului? 

     Multe vedete din Est au trecut in Vest in ultimii 2 ani si liga a venit cu un prim raspuns - All Star Game-ul de anul acesta nu se va juca Est contra Vest, ci capitanii (jucatorii cei mai votati de public) isi vor alege unul cate unul coechipierii (restul jucatorilor votati de public). Ca pe maidan. Durant o sa zica Westbrook, LeBron o sa zica Kyrie... Aaaa, ma scuzati, asta s-ar fi intamplat acum vreo 2 ani. Sunt zvonuri ca daca trendul nu se schimba si valorile nu se echilibreaza liga pregateste si alte schimbari. Nu intru in detalii ca nu e locul aici. Ce e de retinut e ca in Est sunt putine motive de entuziasm baschetbalistic.

     Cel mai important dintre ele poarta numele de Giannis Antetokounmpo. Pentru ca e greu de pronuntat, americanii i-au zis simplu - The Greak Freak. Are 22 de ani si 2m 11cm. Poate sa dribleze, poate sa patrunda, trage semidistanta si se apara foarte bine. Ii lipsesc doua lucruri - experienta, ea va veni by default - si teava de 3. O sa-mi ziceti ca nu e nevoie, dar zilele astea baschetul a devenit un joc in care toti cei 5 din teren au nevoie de aceasta arma sau macar de amenintarea ei. Daca Giannis a invatat sa dea de 3 cat de cat eficient, asa cum se aude, el devine cel mai interesant jucator din NBA in acest moment. Si un superstar in devenire cu care Bucks vor prinde iarasi playoff-ul si in jurul caruia se poate construi.



     #3: Momentul adevarului pentru Sixers 

     Hinkie a pierdut intentionat ani la rand pentru a scurtcircuita procesul de reconstructie, capatand astfel pozitii de draft avantajoase. Doar ca accidentarile i-au cam stricat planurile. Intre timp a fost dat afara, iar liga a luat masuri pentru ca strategia lui sa nu fie copiata. Sezonul de fata e deci momentul adevarului pentru Philadelphia. A meritat atata suferinta? Se va alege ceva de 76ers

     Talent au cu carul, dar hai sa ne referim strict la Joel Embiid. Cand a jucat anul trecut a facut senzatie - octombrie si noiembrie tin minte ca ma uitam la toate meciurile lui Sixers. Dar cat a jucat? 31 de meciuri. In rest accidentarile - minore sau majore - l-au tinut pe bara. O jumatate de sezon deci. Ce poate spera Philadelphia in conditiile astea? Cu un Est slabit, la un loc de playoff, unul de la capatul de jos, si cam atat. Fara experienta de playoff, Sixers vor iesi repede si de acolo. Si asta e scenariul cel mai bun. Daca Embiid se rupe iarasi, va fi dezastru.


     Pentru mine Trust the Process arata ca un experiment matematic esuat. Celtics au reconstruit miraculos, Thunder s-a reasezat din scurt, Lakers au inceput anul trecut si vor accelera anul asta o reconstructie interesanta. Niciuna din ele n-a aratat jalnic si indelung jalnic ca 76ers.    


     #4: Cine va juca finala Vestului cu Warriors? 

     Adica cine termina sezonul regulat pe pozitia a doua. Va fi o lupta foarte interesanta in trei. Primii pe lista sunt Spurs. Pop e cel mai bun atrenor din liga. Spurs au cea mai bine asezata organizatie, iar echipa - indiferent de piesele componente - a stat mereu in primele locuri in Vest. Kawhi Leonard este un superstar tacut, dar un superstar.

     Vin apoi Thunder si Rockets. Cand se punea problema daca Thunder fara Durant prinde playoff-ul, Westbrook a batut recordul istoric de triple double-uri intr-un sezon. Cum o sa arate treaba cand i se alatura Paul George si Carmelo Anthony? Thunder va avea 3 All Staruri in teren si, chiar daca le va lua un timp sa devina o echipa, la un moment dat, sunt convins, vor rivaliza cu Warriors. Si Rockets au facut un transfer major: a venit Chris Paul. Harden va imparti mingea si responsabilitatile ceea ce in playoff le va fi de ajutor celor din Houston.

     Thunder si Rockets au reactionat la superechipa din Oakland incercand sa replice modelul. Spurs si-au pastrat identitatea. Pe termen scurt s-ar putea ca Spurs sa castige locul doi in Vest, dar pe termen lung Thunder sunt mai bine asezati.  



     #5: Lakers+Lonzo=love? 

     Dupa ultimele ture de stadion ale lui Kobe pe care Lakers le-au marketat si vandut cat s-a putut, a sosit vremea renasterii in L.A. Magic Johnson a preluat controlul operatiunilor si Lakers l-au draftat pe hipermediatizatul Lonzo Ball. Pe langa el sunt si alti cativa jucatori foarte tineri - Ingram, Kuzma - tineti minte acest nume!, Randle. Nimeni nu se asteapta ca Lakers sa prinda playofful. In primul rand din cauza competitiei - e o aglomerare de forte incredibile in Vest. In al doilea rand din cauza lipsei lor de experienta. Dar toata lumea e cu ochii pe ei. Poate Lonzo debutantul sa-i conduca eficient din pozitia de point guard? Sa vezi jocul e cel mai greu lucru, cu atat mai dificil de cerut de la un rookie. Poate Magic sa-i catalizeze spre un procent de victorii tinzand catre 50%? E usor sa te imbeti cu cateva victorii si sa te trezesti ca la finalul sezonului esti pe ultimele locuri in conferinta.

     Nimeni nu stie ce si cat vor putea Lakers si asta face lucrurile interesante. Daca fac un sezon bun, la vara multe nume grele vor fi tinte de transfer. Lakers sunt o franciza uriasa, L.A-ul o destinatie tentanta, iar space cap-ul va fi ultrageneros.



     #6: Intra Minnesota in playoff dupa 13 ani de absenta? 

     E cea mai lunga seceta a unei francize din NBA in acest moment. Timberwolves de anul trecut erau echivalentul lui Lakers de anul acesta - mult talent, multe promisiuni, putina experienta. Si n-a fost destul, ba chiar Wolves au fost departe tare din cauza unei aparari execrabile si ale unor sferturi 4 in care munca primelor 3 a fost aruncata pe apa sambetei.

     Asa ca Tom Thibodeau i-a dat un telefon fostului sau elev de la Bulls - Jimmy Butler. Chicago nu stie exact ce si cum vrea, asa ca Butler si-a vazut de drum. Cu siguranta sosirea lui in Minnesota creste sansele echipei de a termina in primele 8. Pentru ca e exact jucatorul de care aveau nevoie: o ancora defensiva si o voce de prim rang in vestiar. Wiggins si KAT ar trebui sa bage la cap daca vor sa vada cu ce se mananca playoff-ul.




SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig