marți, 4 august 2020

O poveste despre carrom, biliardul indian

     
     Prima oara cand am vazut un board de carrom eram in Polonia, la Varsovia. In centrul orasului avea loc un festival international, nici mare, nici mic, de traditii si cultura. Brazilienii isi faceau numarul de samba, peruanii isi vindeau hainele colorate, rusii intinsesera niste mese lungi si serveau chestii grele, the usual works. Intr-o margine, nebagati in seama, doi tipi la 30-40 de ani se jucau ceva...

     Arunc o privire si treaba imi aduce aminte de fotbalul cu nasturi din copilarie. Ce Fifa-uri, la fotbalul cu nasturi se vedea dexteritatea! Cum treaba mi se parea interesanta pun si o intrebare - how do you call this gameCarrom. Ma stramb ca nu am inteles foarte bine numele si primesc o completare - Indian pool. Deloc de mirare daca stau sa ma gandesc. Scopul e sa bagi niste piese ca de table in niste buzunare asezate in cele patru colturi - deci ca la biliard, doar ca toata treaba se face folosindu-ti doar degetele - 100% Indian style. Ma uit la ei cu jind si ma invita sa probez o lovitura. Incerc si imi pun in gand sa-mi iau unul. 

     Pe-acasa nu a auzit nimeni de asa ceva. Pe net, cand si cand, mai apare cate unul la vanzare, dar transportul din State ustura portofelul si fara sa-l ating parca nu-mi vine sa-l comand. Citesc despre cat de popular e in India si in sud estul Asiei. Se joaca in familie, se joaca in baruri, se joaca in turnee oficiale sub obladuirea, desigur, Federatiei Internationale de Carrom. 

     La Paris intru in cateva magazine mari de jucarii. Unii au auzit, dar nu au, altii ridica din umeri nestiutori. In penultima zi gasesc un carrom in carne si oase! Dar... imi dau seama ca dimensiunile sunt prohibitive de fapt pentru bagajul meu de cala. In plus obiectul e si fragil. Deci pofta in cui pana cand... de ziua mea... il primesc cadou din partea colegilor. 


     Asadar acum am un carrom, ma dor degetele si inca mai am nevoie de exercitiu ca sa gasesc echilibrul intre precizia si forta unei lovituri perfect executate. 


SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig