vineri, 25 septembrie 2020

Magneti si istorii de calatorie: tortellini la Bologna

 

     Pentru cei familiarizati cat de cat cu bella Italia un laudatio Bologniei vine la pachet cu o nota stranie. Unde e eterna Roma? Sau canalele venetiene? Unde sunt bijuteriile Florentei, Domul milanez, portul genovez? Prin comparatie, e drept, Bologna nu straluceste, nu are cu ce sa sara in ochi de la departare. La o privire mai de aproape insa... 
   
     Are mai multe biciclete decat scutere si motociclete. Adica pe dos decat in restul peninsulei unde nevoia celor doua roti se intalneste cu pasiunea pentru viteza. Sigur ca nu le-am numarat pe degete si nici n-am citat dintr-o statistica oficiala, dar mergand la pas prin Bologna e imposibil sa nu te trezesti cu aceasta senzatie - Bologna e cel mai bike-friendly oras italian. 

     Succesul bicicletei se leaga de alte doua realitati usor palpabile ale orasului: stanga ca optiune politica si studentul ca cel des intalnit bolognez. Daca nu e nicio manifestatie, niciun protest, nicio adunare si tot e inevitabil sa dai peste un muzeu, o galerie sau un bar din care sa afli istoria rosie a orasului si totul despre traditia lui universitara. Si cum sa nu iubesti energia si pasiunea acestei combinatii. Nici nu conteaza cererile - un american de dreapta si-ar face cruce cu doua maini la auzul lor - ci pur si simplu starea pe care o creeaza. 

     Ce nu ai nevoie sa iei cu tine la Bologna? Umbrela. Pentru unul ca mine, care le uraste, si asta e un argument pro-Bologna. Tot orasul e impanzit, de la bulevardele principale si pana la stradutele laterale, de arcade. Protectie perfecta, semn de mandrie mai demult, brand turistic local acum si oportunitate foto pentru cei care vor sa experimenteze cu geometria aparte a acestora. 

     Sigur ca toate amintirile astea n-ar fi complete fara un ingredient din bucataria italiana. Bologna e mama tortellini-ului (sa zicem ca Modena e ta-su), iar pastele astea in forma de inel, umplute sau nu, sunt o adevarata industrie locala. Se pot cumpara la propriu de la fiecare colt de strada, iar mandria absoluta e sa castigi un concurs local de facut tortellini. Evident ca in conditiile astea nu puteau lipsi un magnet tortellini.



SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig