duminică, 14 februarie 2021

Contextul: o parodie de Leonardo Sciascia

 

     Contextul era una din recomandarile lui Tolo de la final de an... acum trei ani. Nu stiu exact ce m-a facut sa-mi notez titlul, nici cand si de unde l-am cumparat. Cert e ca l-am luat in vacanta de la Sacele cu mine, unde evident nu l-am citit. Dar de unde, la fel de evident, m-am intors cu o urma de vinovatie. Pe care mi-am sters-o repede. 


     Nu stiam si nici n-am sapat sa aflu foarte multe lucruri despre Sciascia, dar printre picaturi am prins ca a trait in Sicilia si ca a fost, dincolo de scris, un politician radical de stanga. Contextul e scris acum 50 de ani (!), dar e o lectura cum nu se poate mai potrivita in vremurile pe care le traim. E un spectacol  delicios si crancen al absurdului si al ridicolului societatii in care traim, deghizata intr-o poveste politista, in care fiecare intorsatura de fraza (nu exagerez catusi de putin) musteste de ironie. 

     In nota de la final, autorul insusi marturiseste ca a tinut aceasta parodie la sertar vreo doi ani. De ce? “Am inceput sa o scriu amuzandu-ma, dar terminand-o, nu ma mai amuzam deloc”. Cam acelasi lucru l-am incercat si eu ca cititor.

Contextul: o parodie, Leonardo Sciascia, editura Humanitas

SHARE:

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

© Becerescu.ro. All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig